ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο Τζεντιλόνι

12:41 - 11 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο Τζεντιλόνι
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, που θεωρείται φαβορί για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Εφόσον λάβει την επίσημη εντολή από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, τότε θα ξεκινήσει άμεσα σειρά επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση.

 

Θυμίζουμε πως ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ως απόρροια της επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Έμεινε στη θέση του για λίγες ημέρες, ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

 

Ωστόσο, η οικονομική και ειδικότερα η τραπεζική κρίση στην Ιταλία έχει ενταθεί, με την Μοnte dei Paschi να δυσκολεύεται να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Γι` αυτό και δεν αποκλείεται να υπάρξει κρατική διάσωση της τράπεζας. Στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ιταλικού δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

 

«Ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί ποτέ απολύτως» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος απέδωσε σε πολιτικούς λόγους την απροθυμία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.