ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nomura: Τα επικίνδυνα σενάρια που μπορεί να ταράξουν τις αγορές

10:39 - 12 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Το Brexit, η εκλογή Τραμπ, αλλά και μια παραπαίουσα αγορά ομολόγων κάνουν την τράπεζα Nomura να προειδοποιεί τους επενδυτές για ενδεχόμενα ασυνήθιστα γεγονότα μέσα στο 2017 που θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές.

«Κανένα από αυτά δεν αποτελεί το βασικό για εμάς σενάριο» σημειώνει η Nomura, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συμβούν, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η Ρωσία στο μονοπάτι του πολέμου. Αφορμές για όξυνση της ρωσικής επιθετικότητας μπορούν να δώσουν είτε μια αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είτε η εκλογή λαϊκιστών ηγετών στην Ευρώπη.

 

  • Αύξηση παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Η Nomura εκτιμά ότι βάσεις για κάτι τέτοιο θέτει ήδη η αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
  • Η αδυναμία του κινεζικού γουάν. Οι πρόσφατες εκροές κεφαλαίων σε γουάν θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε κινήσεις άρσης των περιορισμών που επικρατούν γύρω από το κινέζικο νόμισμα, οδηγώντας το σε πτώση.
  • Εξοδος από το Brexit. Αφενός το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκλογές. Αφετέρου οι Βρυξέλλες μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ μπορεί να προβούν σε παραχωρήσεις προς το Λονδίνο.
  • Capital controls σε αναδυόμενες αγορές. Αν η πολιτική του Τραμπ ισχυροποιήσει το δολάριο, τότε οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν «έντονες εκροές» και οι κυβερνήσεις τους θα αναλάβουν δράση.
  • Αλμα ιαπωνικού πληθωρισμού. Τυχόν άνοδος του πληθωρισμού λόγω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και αδύναμου γεν θα αναγκάσει τη Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναλάβει δράση, αυξάνοντας τον στόχο 0% για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου.
  • Τράπεζες. Οι συστημικοί κίνδυνοι δεν είναι καινούργιοι. Ισως όμως τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές να μην είναι αρκετά, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Nomura.
  • Κόντρα Τραμπ με Fed. Ο πρώτος καταφέρθηκε κατά της Γέλεν ουκ ολίγες φορές στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας και ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια ένταση στις σχέσεις των δύο.
  • Κυβερνητική κρίση στην Ιαπωνία. Τυχόν διεξαγωγή εκλογών στην Ιαπωνία θα οδηγήσει πιθανότατα σε σταθεροποίηση του πρωθυπουργού Αμπε. Οτιδήποτε απειλήσει αυτή τη σταθερότητα θα προκαλέσει σοκ στις αγορές.
  • Το τέλος των μετρητών. Εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα αντικαταστήσουν νωρίτερα του αναμενομένου τα παραδοσιακά χαρτονομίσματα. Η αιτία είναι οι αρνητικές αποδόσεις. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πληγούν οι αποταμιευτές.
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.