ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ισχύ η ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία

09:27 - 14 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Σε ισχύ η ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία
Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που ελέγχουν περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, παραμένει ενεργή παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων για την έξοδο μαχητών και αμάχων, δηλώνουν πηγές των ανταρτών.

Εκπρόσωπος της ανταρτικής ομάδας Τζάμπα Σαμίγια, δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει. Τοπικός οπλαρχηγός της οργάνωσης Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας και της Ρωσίας, βρίσκεται σε ισχύ. "Η συμφωνία ισχύει, η εκεχειρία είναι ενεργή,” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.


Καθυστερεί η έξοδος μαχητών και αμάχων

 

Να σημειωθεί ότι η έναρξη της επιχείρησης για την έξοδο των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, που ελέγχουν οι αντάρτες καθυστερεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Παράλληλα σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, η έναρξη της επιχείρησης εξόδου των αμάχων από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο.

 

Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ κανένας δεν είχε αναχωρήσει μία ώρα μετά.

 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

 

Ο ΟΗΕ έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του


Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλοκή στα σχέδια για την αποχώρηση μαχητών και αμάχων από περιοχές στα ανατολικά του Χαλεπίου, είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ώστε η εκκένωση να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Θέματα ( UNOCHA).


Η Γαλλία επιθυμεί την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι η σύγχυση που υπάρχει γύρω από την απομάκρυνση αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι αποδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης παρατηρητών του ΟΗΕ στο έδαφος προκειμένου να διαχειριστούν την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης.

 

"Η Γαλλία επιθυμεί την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ στο έδαφος, ενώ μπορούν να έχουν ρόλο και οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός”, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.


Νωρίτερα σήμερα το αρμόδιο γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UNOCHA) εξέφρασε την ετοιμότητά του προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση των σχεδίων εκκένωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.