ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνει τα επιτόκια η Fed- Άλλες τρεις αυξήσεις το 2017

09:29 - 15 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Αυξάνει τα επιτόκια η Fed- Άλλες τρεις αυξήσεις το 2017
Σε αύξηση επιτοκίων προχώρησε την Τετάρτη η Federal Reserve, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ «υποσχέθηκε» ότι το 2017 θα συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν άλλες τρεις επιτοκίων, ρυθμός που θα διατηρηθεί έως και το 2019.

Ειδικότερα, η Fed αύξησε κατά 0,25% το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 0,5% - 0,75%, με την απόφαση να είναι ομόφωνη, με τους αξιωματούχους της Fed να εκτιμούν ότι η οικονομία έχει σημειώσει ικανή πρόοδο. Οι αναλυτές προεξοφλούσαν άλλωστε αυτή την απόφαση, έπειτα από τα ισχυρά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την αγορά εργασίας, αλλά και τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες.

 

Το εύρος-στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμενόταν σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών να διαμορφωθεί στο 0,5%-0,75% από το τρέχον επίπεδο του 0,25%-0,5%, στο οποίο παραμένει από το Δεκέμβριο του 2015.

 

Στην διήμερη συνεδρίαση της Fed οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έκαναν λόγο για πιο αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές, ενώ δήλωσαν πως αναμένουν ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 0,75% το 2017 πιθανώς μέσω τριών ισόποσων αυξήσεων.

 

Οι μέσες εκτιμήσεις των 17 αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας τοποθετούν το βασικό επιτόκιο στο 1,4% στο τέλος του 2017, στο 2,1% το 2018 και στο 2,9% στο τέλος του 2019.

 

«Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική, στηρίζοντας ως εκ τούτου κάποια περαιτέρω ενίσχυση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%», αναφέρεται στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).

 

«Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές εμφανίζονται σχεδόν ισορροπημένοι», σημειώνει η Fed, ενώ υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τους πληθωριστικούς δείκτες, καθώς και τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

 

Να σημειωθεί ότι η κίνηση της Fed να ακριβύνει το δολάριο βρίσκεται κόντρα στη στάση των υπολοίπων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται με διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές, κρατώντας τα επιτόκια ακόμα και σε αρνητικό έδαφος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.