ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Facebook βρήκε τρόπο να περιορίσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

13:37 - 16 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Εδώ και μήνες, το Facebook προσπαθεί να βρει τρόπο να περιορίσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και φαίνεται πως τελικά τα κατάφερε.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δεχθεί πολλά αιτήματα για το γεγονός ότι ο «τοίχος» του Facebook είχε γίνει πεδίο… δόξας για τις ψευδείς ειδήσεις, που μάλιστα επηρεάζουν ιδιαίτερα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

 

Αναλυτές εκτιμούν πως το Facebook και το γεγονός ότι δεν είχε… φίλτρο για τις ψευδείς ειδήσεις, ενίσχυσε σημαντικά και τον Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ.

 

Οι ψευδείς ειδήσεις, σύμφωνα με το Facebook δεν είναι εύκολο να «εξαφανιστούν», ωστόσο, οι χρήστες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με το ποιες από αυτές είναι ψεύτικες και ποιες όχι.

 

Σε συνεργασία με την Poynter International Fact-Checking Network, που έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο, της διασταύρωσης δηλαδή των ειδήσεων και το κατά πόσο πρόκειται για «hoax» ή πραγματικότητα, πλέον θα αξιολογεί τα άρθρα που δημοσιεύει ο καθένας και μάλιστα θα παραπέμπει στην διάψευση, σε περίπτωση που πρόκειται για ψεύτικη είδηση.

 

«Έχουμε ευθύνη να μειώσουμε την διασπορά ψευδών ειδήσεων» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Facebook Adam Mosseri, στην Washington Post.

 

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί ως εξής: Αν ένα θέμα στο Facebook είναι εξακριβωμένα ψεύτικο, λέγοντας για παράδειγμα πως κάποιος διάσημος πέθανε, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε οι χρήστες θα βλέπουν στην «είδηση» μια ειδοποίηση πως το θέμα έχει «καταρριφθεί». Όσοι επιχειρούν να αναπαράγουν την είδηση που έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό (να κάνουν share δηλαδή) θα βλέπουν επίσης μια ειδοποίηση εν είδη συναγερμού πριν την ανεβάσουν.

 

Επιπλέον, οι αναρτήσεις με αυτόν τον χαρακτηρισμό θα εμφανίζονται τελευταίες στο timeline.

 

Θα δίνεται ακόμα η δυνατότητα στον χρήστη να κάνει αναφορά στην ψεύτικη είδηση, ή να στέλνει απευθείας σε μήνυμα την διάψευση σε αυτόν που την έχει ανεβάσει.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.