ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με έξοδο από τη Μ. Βρετανία «απειλεί» η Σκωτία

10:45 - 19 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Με έξοδο από τη Μ. Βρετανία «απειλεί» η Σκωτία
Με νέο δημοψήφισμα «απειλεί» η Σκωτία, αυτή τη φορά για να διαχωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός κι αν της δοθεί η δυνατότητα να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να δηλώσει η πρωθυπουργός της χώρας, Nicola Sturgeon, εντός της εβδομάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloombreg, η Sturgeon θα δώσει λεπτομερώς προτάσεις για έναν νέο διακανονισμό με τη Βρετανία ώστε η χώρα της να μπορέσει να παραμείνει εντός της κοινής αγοράς μετά το Brexit, ακόμα κι αν το Λονδίνο αποφασίσει να βγάλει την Αγγλία εκτός. Οι ψηφοφόροι της Σκωτίας επέλεξαν να παραμείνουν στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, αλλά τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βγει εκτός παρά το γεγονός ότι δεν το επιθυμεί, όπως ανέφερε σε σχόλιό της στους κυριακάτικους Financial Times.

 

«Παραμένει γνώμη μου, καθώς και της κυβέρνησής μου, ότι η καλύτερη επιλογή για τη Σκωτία παραμένει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος – μέλος», αναφέρει ο Sturgeon.

 

«Η ανεξαρτησία πρέπει να παραμένει επιλογή, ώστε να διαφυλάσσεται το ευρωπαϊκό μας στάτους, αν ξεκαθαριστεί ότι το συμφέρον μας δεν μπορεί να διαφυλαχθεί αλλιώς», ανέφερε.

 

Το τελεσίγραφο από το Εδιμβούργο αναμένεται να αυξήσει την πίεση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματος.

 

Την Κυριακή, ο Liam Fox, υπουργός διεθνούς εμπορίου, υπαινίχθηκε ότι ήταν πρόθυμος για μια κανονική ρήξη με τις Βρυξέλλες, ενώ ο πρώην ΥΠΟΙΚ,George Osborne, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να διατηρήσει τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την ένωση.

 

Παράλληλα, σε συνέντευξή του, ο Osborne προειδοποίησε για τι θα συμβεί εάν λήξει το ελεύθερο εμπόριο με τη Γερμανία και τη Γαλλία μετά το Brexit. Όπως είπε, το να αφήσει η Βρετανία την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση θα ήταν η μεγαλύτερη πράξη προστατευτισμού στην ιστορία της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.