ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου για το bailout της Monte dei Paschi

17:06 - 22 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου για το bailout της Monte dei Paschi
Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi, προκειμένου να ζητήσει τη διάσωση της τράπεζας από το ιταλικό κράτος, έπειτα από την αποτυχία της να βρει επενδυτές για το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου. Ενώ η τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το bailout, η μετοχή καταγράφει έντονες διακυμάνσεις, ενώ στις 15:20 κατέγραφε πτώση 3,5% στα 15,73 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα, μέχρι τώρα έχει αντλήσει 2,5 δισ. δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια από θεσμικούς και μικροεπενδυτές, στο μισό του στόχου των 5 δισ. δολ. που είχε τεθεί. Άλλωστε, σύμφωνα με τους κανόνες bailout της ΕΕ, οι επενδυτές πρέπει να επιβαρυνθούν με κάποιες από τις απώλειες πριν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασωθεί μια τράπεζα.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά το επίσημο αίτημα που θα καταθέσει η Monte, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τζεντιλόνι σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, για να εγκρίνει την διάσωσή της.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις πρό καιρού ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, φαίνεται πως πλέον αυτή η εξέλιξη είναι μονόδρομος, αφού μια κατάρρευση της ιταλικής αυτής τράπεζας θα έθετε σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις χιλιάδων Ιταλών. Ωστόσο, το σχέδιο της κρατικοποίησης δεν τους προστατεύει και πάλι απόλυτα.

 

Το Δ.Σ της Monte αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις μετά το τέλος των συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα.

 

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυτή την εβδομάδα ένα πακέτο διάσωσης ύψους €20 δισ. για την διάσωση των ιταλικών τραπεζών.

Μέρος των κεφαλαίων αυτών θα χρησιμοποιηθούν για το bailout MPS, αν και οι Ιταλοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το ακριβές ποσό.

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, το bailout της Monte dei Paschi di Siena θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια και θα απαιτήσει δύο ή τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.