ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tankers: Σταθερότητα, ίσως και βελτίωση βλέπουν οι Clarksons

15:37 - 23 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Tankers: Σταθερότητα, ίσως και βελτίωση βλέπουν οι Clarksons
Βελτίωση, αν και υπό πίεση, πιθανολογούν οι αναλυτές της Clarksons το 2017 για τα δεξαμενόπλοια. Σε αυτό καταλήγουν εξετάζοντας την αύξηση του όγκου των θαλασσίων μεταφορών και την προσφορά χωρητικότητας στα υγρά φορτία.

Για τα φορτία αργού πετρελαίου βλέπουν για το 2017 περαιτέρω ενίσχυση της προσφοράς, μετά και την αύξηση 3,9% που εκτιμάται ως το τέλος του  2016, η οποία φέτος στηρίχτηκε κυρίως στην αύξηση κατά 10% των αμερικανικών εισαγωγών στα 4,6 εκ. βαρέλια ημερησίως.

 

Ωστόσο οι πρόσφατες αποφάσεις για  μείωση της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και των μη μελών, κατά 1.2 εκ. και 600 χιλιάδες  βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, προβλέπεται πως θα ασκήσει πίεση για το 2017. Την ίδια στιγμή η αμερικανική αγορά προβλέπεται να καλυφθεί από την αμερικανική παραγωγή shale oil που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί.

 

Το κενό όμως των αμερικανικών εισαγωγών σύμφωνα με τους αναλυτές θα καλύψουν για μία ακόμη φορά Κίνα και Ινδία. Ειδικά για την πρώτη προβλέπεται σταθερή ενίσχυση κατά 8% και 5% αντίστοιχα.

 

Όσον αφορά τις εξαγωγές από τις επιμέρους περιοχές , στην Μέση Ανατολή μετά από μία αύξηση της τάξης του 9% προβλέπεται κάμψη κατά 1% στα 18.5 εκ. βαρέλια που αντιστοιχεί στο 48% των παγκόσμιων εξαγωγών αφού τα μέλη του ΟΠΕΚ της περιοχής , εκτός του Ιράν αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκ. βαρέλια ημερησίως.

 

Η Ρωσία ανήγγειλε μείωση της παραγωγής της κατά 300 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως .

 

Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη πως Ιράν και Λιβύη και Νιγηρία εξαιρέθηκαν από τις περικοπές στην παραγωγή.

 

Ωστόσο είναι γρίφος αν Λιβύη και Νιγηρία θα καταφέρουν να κρατήσουν τα ποσοστά τους αφού και οι δύο αυτές χώρες παραμένουν προβληματικές. Η μεν Λιβύη λόγω του χάους που επικρατεί η δε Νιγηρία λόγω του ότι εξακολουθεί η τεταμένη κατάσταση στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα όπου κάθε τρεις και λίγο λόγω δολιοφθορών διακόπτεται η ομαλή ροή. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι εξαγωγές από τη Νιγηρία θα μειωθούν κατά 7%.

 

Όσον αφορά την ζήτηση χωρητικότητας για αργό  προβλέπεται μία κάμψη του 1% , ενώ για προϊόντα πετρελαίου ενίσχυση κατά 2%. Την ίδια στιγμή η προσφορά χωρητικότητας για το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού και κατά 3,6% στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου. Υπό αυτή τη συνθήκες η ζήτηση θα είναι υπό πίεση 

 

Από τα υπάρχοντα στοιχεία, δηλαδή την ανάλυση νεοεισερχόμενων δεξαμενοπλοίων και αποσύρσεων, όσον αφορά την προσφορά δεξαμενοπλοίων για το 2017 ανά τύπο, προβλέπεται για τα Vlcc να διαμορφωθεί στο  4,5% , στα Suezmax κατά 7,8% στα aframax κατά 3,1% και στα panama στο 2,8%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.