ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πόλεμος» για τη Monte dei Paschi- Ορατό πλέον το bail-in

13:00 - 24 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
«Πόλεμος» για τη Monte dei Paschi- Ορατό πλέον το bail-in
Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi , καθώς το αίτημα της για διάσωση από το ιταλικό Δημόσιο συναντά την αντίσταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει πρώτα να επιβληθεί bail in στην ιταλική Monte dei Paschi και μετά να υπάρξει κρατική διάσωση της τράπεζας.


«Αυτοί είναι οι κανόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε πιο ήπιους τόνους, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει τον στόχο των ιταλικών αρχών για την ενίσχυση του ιταλικού τραπεζικού τομέα και θα συνεργαστεί μαζί τους για να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη χορήγηση βοήθειας στη Monte dei Paschi di Siena.

 

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια θα πρέπει να εγκριθεί με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων πριν δοθεί στην τράπεζα στο πλαίσιο ενός ισχυρού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

 

«Μια προληπτική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. εάν όλες οι προϋποθέσεις εκπληρώνονται και απαιτείται ο καταμερισμός των βαρών από τους μετόχους και τους επενδυτές μειωμένης εξασφάλισης», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι καταθέτες προστατεύονται πλήρως όπως και σε κάθε άλλη τράπεζα.

 

Το σχέδιο της Monte dei Paschi

 

Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση, που μετά την αποτυχία της τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης, βρήκε μια φόρμουλα μέσω της οποίας θα προστατεύσει τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Θα εφαρμοστεί δηλαδή το bail in και εν συνεχεία θα «καλύψει» τις απώλειες των μικροομολογιούχων.

 

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση της τράπεζας θα προέλθουν από το πακέτο ύψους 20 δισ. για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα η ιταλική βουλή.

 

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη Monte dei Paschi, αναφέροντας μόνο πως «το ποσό θα είναι αρκετό για να διευθετήσει τις απαιτήσεις που προσδιορίζονται στα stress tests». Πρόσθεσε πάντως πως το ταμείο διάσωσης δημιουργήθηκε για να βοηθήσει και άλλες προβληματικές ιταλικές τράπεζες.

 

Σε ανακοίνωσή της η Monte dei Paschi ανέφερε πως θα ζητήσει προληπτική δημόσια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία υπό τους κανόνες της ΕΕ στόχο έχει να προστατεύσει τους φορολογούμενους. Περιλαμβάνει αναγκαστική μετατροπή των junior ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές.

 

Ωστόσο, προκειμένου να προστατεύσει τους μικροαποταμιευτές, η τράπεζα δήλωσε πως θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση για μεγαλοεπενδυτές που είχαν αγοράσει junior ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε το 2008.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:00 - 24 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.