ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 6,5 δισ.ευρώ η «ένεση» ρευστότητας στη Monte dei Paschi

13:22 - 27 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Στα 6,5 δισ.ευρώ η «ένεση» ρευστότητας στη Monte dei Paschi
Γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δώσει η ιταλική κυβέρνηση για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Επιπλέον 2-2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών.

 

Όπως γνωστοποίησε η Monte dei Paschi di Siena νωρίτερα, η ΕΚΤ την ενημέρωσε πως το κεφαλαιακό της έλλειμμα έχει αυξηθεί στα 8,8 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ προηγουμένως.

 

Τη Δευτέρα η τράπεζα ανέφερε πως ζήτησε επισήμως από την ΕΚΤ το «πράσινο φως» για «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια προβληματική τράπεζα η οποία όμως είναι ακόμα φερέγγυα. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει πως θα υπάρξει περιορισμένο bail-in επενδυτών αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα σε όρους αγοράς που θα επικυρωθούν από τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών. .

 

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ δήλωσε πως υπολόγισε τα κεφάλαια που θεωρεί ότι χρειάζεται η τράπεζα στη βάση του κενού που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία απέτυχε η Monte dei Paschi.

 

Η ΕΚΤ ανέφερε πως η τράπεζα είναι φερέγγυα, όμως άφησε να εννοηθεί πως η θέση ρευστότητάς της επιδεινώθηκε ταχύτατα από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Monte dei Paschi.

 

«Η τράπεζα ξεκίνησε τάχιστα διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες των υπολογισμών της ΕΚΤ και για να εισάγει τα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε την Παρασκευή πως θα συνεργαστεί με τη Ρώμη για να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για διάσωση της Monte dei Paschi.

 

Όμως, το μέλος της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν, σχολίασε χθες πως τα σχέδια για τη διάσωση της τράπεζας θα πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.