ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τα 61 δολάρια το αργό, λόγω Ιράν

12:50 - 26 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Πάνω από τα 61 δολάρια συνεχίζει να κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών για τη διαφωνία που επικρατεί όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ώθηση στην τιμή του αργού δίνει και  η χιονοθύελλα που έπληξε τη Νέα Υόρκη και τις υπόλοιπες βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, εκεί όπου αναλώνονται τα 4 / 5 του συνολικού πετρελαίου θέρμανσης που καταναλώνει η χώρα.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου σημειώνει άνοδο 0,69% στα 61,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,72% στα 61,32 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο της απόφασης δεύτερων κυρώσεων κατά του Ιράν, της δεύτερης σε μέγεθος χώρας εξαγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, με στόχο την παύση της έρευνας πυρηνικού προγράμματος, ενώ συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γαλλία για να συζητήσουν τη απόφαση της επιβολής δεύτερων κυρώσεων κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ιράν, της τέταρτης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, έχει επανειλημμένως απειλήσει εμμέσως αλλά και άμεσα ότι θα προβεί σε αντίποινα με διακοπή της τροφοδοσίας πετρελαίου σε περίπτωση που υποστεί κυρώσεις από το ΣΑ του ΟΗΕ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.