ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ αλλάζει γραμμή στην εξωτερική πολιτική για το Ισραήλ

20:31 - 28 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Ο Τραμπ αλλάζει γραμμή στην εξωτερική πολιτική για το Ισραήλ
Υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστινίων τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλές όταν βλέπουν να απομακρύνεται η ειρήνη. Ωστόσο, με δηλώσεις του νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά στο Ισραήλ θα ακολουθήσει άλλο δρόμο όταν ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα.

Σε δηλώσεις που έκανε λίγες εβδομάδες προτού η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Κέρι υπερασπίστηκε την απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

 

Όπως τόνισε, η απόφαση είχε σαν στόχο να προστατεύσει τη δυνατότητα μιας λύσης δύο κρατών.

 

«Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε όλα αυτά τα χρόνια, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Kέρι από το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ο ίδιος τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μην κάνουν και να μην λένε τίποτα όταν βλέπουν ότι απομακρύνεται η ελπίδα της ειρήνης.

 

Τραμπ σε Ισραήλ: Μείνετε δυνατοί μέχρι να αναλάβω καθήκοντα

 

Ενόψει των δηλώσεων του Τζον Κέρι, ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα επέπληξε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για τη στάση που τηρεί απέναντι στο Ισραήλ, δείχνοντας ξεκάθαρα τη διαφορετική πορεία που θα ακολουθήσει ο ίδιος.

 

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με πλήρη περιφρόνηση και ασέβεια. Κάποτε είχαν ένα μεγάλο φίλο στις ΗΠΑ, όμως... ", έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter και συνέχισε:

 

"Όχι πλέον. Η αρχή του τέλους ήταν η φρικτή συμφωνία με το Ιράν και τώρα αυτό (ο ΟΗΕ)! Ισραήλ, μείνε δυνατό, η 20ή Ιανουαρίου έρχεται γρήγορα!", αναφερόμενος στην ημερομηνία που θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.