ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Τα εννέα γεγονότα που θα καθορίσουν το 2017

13:00 - 31 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
FT: Τα εννέα γεγονότα που θα καθορίσουν το 2017
Έπειτα από μια χρονιά γεμάτη πολιτικούς σεισμούς, το 2017 είναι απίθανο να είναι ένα εύκολο έτος, σημειώνουν οι Financial Times, καταγράφοντας ποια «μέτωπα» πρέπει να προσέξουμε σε όλο τον κόσμο, από την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τραμπ, μέχρι ένα πιθανό τέλος του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου» του ISIS στη Μέση Ανατολή.

Ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ

Κρίνοντας από τη συμπεριφορά του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ βιάζεται να αφήσει το σημάδι του, εκτιμά η εφημερίδα. Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα δράσει γρήγορα ώστε να βγάλει τις ΗΠΑ από την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP, να αναθεωρήσει και να αντικαταστήσει το Obamacare, να τερματίσει την ενεργειακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και πολλά άλλα.

 

Ο ομιλία του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του και οι πράξεις του τις πρώτες λίγες μέρες της προεδρίας του θα θέσει το στίγμα του πώς θα κυβερνήσει- παρότι παραμένει πάντα απρόβλεπτος.

 

Μια άλλη περίσταση που θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναμείχθηκε στην απροσδόκητη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο

 

Εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα που διαλύει ουσιαστικά μισό αιώνα της βρετανικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται «να τραβήξει τη σκανδάλη» για την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Επί του παρόντος, η κατεύθυνση δεν είναι τελείως ξεκάθαρη. Αλλά η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να καθορίσει ένα σχέδιο προτού ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου». Ακόμα κι αν αυτό το σχέδιο δεν είναι πολύ λεπτομερώς καταρτισμένο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαπραγμάτευσης. Η κ. Μέι θα επιδιώξει να μην συγκλονίσει τις αγορές, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τις εισερχόμενες επενδύσεις.

 

Η μάχη για τη Ράκα

 

Αφού τρομοκράτησαν τον κόσμο κερδίζοντας εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές του ISIS χάνουν έδαφος και στις δύο χώρες εδώ και δύο χρόνια. Οι τελευταίοι μήνες «καταναλώθηκαν» από τη μάχη για τον έλεγχο της Μοσούλης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιρακ, την οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές το 2014.

 

Ανάλογα με την πρόοδο αυτού του αγώνα, ο επόμενος πιθανόν θα είναι αυτός για τη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

 

Η βασική πρόκληση για τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι να σχηματίσει μια συμμαχία των συριακών δυνάμεων (και τους Κούρδους και τους Άραβες) που θα είναι σε θέση να διώξει τον ISIS από το προπύργιό του και να κυβερνήσει αποτελεσματικά έπειτα από την βάναυση επικράτηση των τζιχαντιστών.

 

Γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο-Μάιο

 

Μετά το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα που τελείωσε τη θητεία του Ματτέο Ρέντσι ως πρωθυπουργού της Ιταλίας, έρχονται οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017. Το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ανόδου της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου.

 

Παρότι θεωρείται ότι η Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αναμένεται ότι θα ηττηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα συνασπιστούν εναντίον της. Το φαβορί είναι ο Φρανσουά Φιγιόν.

 

Ωστόσο, υπάρχουν διαιρέσεις μεταξύ των mainstream κομμάτων και η  Λεπέν έχει αποκτήσει δυνατή υποστήριξη μεταξύ της εργατικής τάξης. Άλλωστε, τα εκλογικά σοκ του 2016 δείχνουν ότι καμία πρόβλεψη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εάν η Λεπέν επικρατήσει, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση της μέχρι σήμερα, ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή του Brexit.

 

Προεδρικές εκλογές του Ιράν τον Μάιο

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο, ο Χασάν Ρουχανί έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στο Ιράν, κυρίως μέσω της πυρηνικής συμφωνίας της χώρας με τις ΗΠΑ και τις άλλες πέντε παγκόσμιες δυνάμεις.

 

Αλλά η ικανότητα του Ρουχανί να διαμορφώσει την ατζέντα της χώρας δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τους υποστηρικτές της παλιάς τάξης, ειδικά της Επαναστατικής Φρουράς, αλλά και του δικαστικού σώματος.

 

Τώρα που η πυρηνική συμφωνία δέχεται πίεση από την έλευση του Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί κατάργησή της, ο Ρουχανί αντιμετωπίζει την πρόκληση της επανεκλογής. Είτε επιβιώσει πολιτικά, είτε όχι, θα υπάρξουν μεγάλες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

 

Η άνοδος των επιτοκίων της Fed

 

Τα αμερικανικά επιτόκια, μαζί με τις τιμές του πετρελαίου, είναι οικονομικοί παράγοντες που μπορούν να ταρακουνήσουν τον κόσμο. Για πολλούς το ερώτημα είναι πόσο παραπάνω μπορεί να αυξηθούν.

 

Η Fed, η οποία τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων, αναμένεται να κάνει άλλες τρεις αυξήσεις μέσα στο 2017. Οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να υπάρξουν τόσες αυξήσεις, αλλά στην πραγματικότητα τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν πολύ περισσότερο.

 

Σύμφωνα με την ομολογία της ίδιας της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δεν έχει ακόμα υπολογίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος της προεδρίας του Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τα επιτόκια ακόμα περισσότερο.

 

Ομολογιούχοι και νομίσματα όπως το μεξικάνικο πέσο και η τουρκική λίρα έχουν ήδη δεχτεί ισχυρό πλήγμα στον απόηχο της εκλογής του. Θα μπορούσαν να δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο εάν οι πολιτικές της θητείας του αυξήσουν το κόστος του χρήματος σε όλο τον κόσμο.

 

Το δημοψήφισμα του Ερντογάν

 

Για σχεδόν 15 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να επεκτείνει την εξουσία του στην Τουρκία, με τέτοιο τρόπο που κατέστη τελικά ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας.

 

Το 2017, ο Ερντογάν θα μπορούσε να πετύχει τελικά την βασική φιλοδοξία του: να αναβαθμιστεί σε εκτελεστικό πρόεδρο, κυβερνώντας τη χώρα ως αδιαφιλονίκητος επικεφαλής και του κράτους και της κυβέρνησης.

 

Έπειτα από ένα αιματοβαμμένο έτος που περιλάμβανε τόσο μια απόπειρα πραξικοπήματος, όσο και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, αυξάνεται η λαϊκή υποστήριξη στο να αποκτήσει ο Ερντογάν μεγαλύτερη εξουσία. Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο και οι αντίπαλοι του Ερντογάν θα ισχυριστούν πως το «Όχι» είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί μια δικτατορία.

 

Το συνέδριο του κόμματος της κομμουνιστικής Κίνας

 

Η Κίνα είχε αιώνες να αποτελέσει μια τόσο ισχυρή χώρα στην παγκόσμια σκηνή όσο σήμερα. Και είχε από τον Μάο Τσε Τουνγκ να αποκτήσει έναν ηγέτη τόσο ισχυρό όσο Xi Jinping.

 

Ο Xi θα προσπαθήσει να εδραιώσει  την εξουσία αυτή στο 19ο συνέδριο του κόμματος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος μέχρι το 2022, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τι άλλες συναντήσεις θα γίνουν και αν θα επεκτείνει την επιρροή του με την ανύψωση των συμμάχων του.

 

Εάν το συνέδριο παραμερίσει τα υπάρχοντα ηλικιακά όρια, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο κ. Xi θα επιδιώξει να «τρέξει» το κόμμα ακόμα και μετά τη δική του ημερομηνία συνταξιοδότησης το 2022 – μια ακόμα ρήξη με το παρελθόν για τον φιλόδοξο Κινέζο ηγέτη.

 

Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλες μεγάλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αργής ανάπτυξης της οικονομίας για ένα τέταρτο του αιώνα και μια πιθανή αύξηση των εντάσεων με τον Τραμπ.

 

Οι εκλογές στη Γερμανία

 

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον καθιερωθεί ως ο πιο σημαντικός ηγέτης της Ευρώπης, αν όχι του ελεύθερου κόσμου. Αλλά το 2017, καθώς θα επιδιώξει μια τέταρτη θητεία, αντιμετωπίζει μια απότομη εκλογική πρόκληση.

 

Τα μαθηματικά της οικοδόμησης ενός σταθερού συνασπισμού είναι πιθανό να περιπλακούν σε μεγάλο βαθμό από προβλήματα των καθιερωμένων κομμάτων. Δηλαδή από την απογοήτευση των ψηφοφόρων για την φιλελεύθερη γραμμή που κράτησε η Μέρκελ στο προσφυγικό σε συνδυασμό με την παρακμή των πολιτικών της συμμάχων.

 

Η ευρωσκεπτικιστική, κατά των μεταναστών «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Η Μέρκελ θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι ο ζωτικός διεθνής ρόλος της δεν υπονομεύεται από μια αδυναμία μέσα στη χώρα της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.