ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολάντ: Πολεμώντας την τρομοκρατία στο Ιράκ εμποδίζουμε επιθέσεις στη Γαλλία

10:20 - 02 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Ολάντ: Πολεμώντας την τρομοκρατία στο Ιράκ εμποδίζουμε επιθέσεις στη Γαλλία
Η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ επιτρέπει να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη Βαγδάτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

"Όλα όσα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι επιπλέον συνθήκες για να αποφύγουμε να υπάρξουν από το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) επιθέσεις εναντίον του εδάφους μας", δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Γάλλων στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

 

"Το να δρούμε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ στο Ιράκ σημαίνει επίσης ότι αποτρέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και άρα αποφεύγουμε να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους συμπατριώτες μας από την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ", πρόσθεσε ο ίδιος στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη χώρα.

 

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών περίπου 500 Γάλλοι ενεργούν ως σύμβουλοι, εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τους Ιρακινούς στρατιώτες στη μάχη τους για την ανακατάληψη των εδαφών που έθεσε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ το 2014. Παρόλα αυτά δεν συμμετέχουν άμεσα σε χερσαίες μάχες.

 

Προς το παρόν ο διεθνής συνασπισμός υποστηρίζει τους Ιρακινούς στρατιώτες που επιχειρούν την ανακατάληψη της Μοσούλης με αεροπορικές επιδρομές.

 

"Το διακύβευμα είναι η ανακατάληψη της Μοσούλης. Για να το πετύχουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εκπαιδεύσετε, να υποστηρίξετε τις ιρακινές δυνάμεις και να τους δώσετε τις καλύτερες συμβουλές", τόνισε ο Ολάντ.

 

Στην επίσκεψή του στο Ιράκ ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν.

 

Εξάλλου το απόγευμα ο Ολάντ αναμένεται να μεταβεί στην Αρμπίλ στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται οι Γάλλοι στρατιώτες που δίνουν συμβουλές στους Κούρδους πεσμεργκά που μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

 

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη ο Ολάντ "θα επαναλάβει τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Νταές".

 

Στη Βαγδάτη θα μεταβεί στην Πράσινη Ζώνη, όπου θα συναντηθεί με τον Κούρδο πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μάσουμ, τον σιίτη πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον σουνίτη πρόεδρο του κοινοβουλίου Σαλίμ αλ Τζουμπούρι.

 

"Θα υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη κατάσταση ασφαλείας μετά την ήττα του Νταές και τη σημασία της συνύπαρξης των διάφορων κοινοτήτων σε ένα ενωμένο και κυρίαρχο Ιράκ", υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.