ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οκτώ συλλήψεις για την επίθεση του ISIS στην Κωνσταντινούπολη

16:03 - 02 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Οκτώ συλλήψεις για την επίθεση του ISIS στην Κωνσταντινούπολη
Στη σύλληψη οκτώ υπόπτων που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της Πρωτοχρονιάς προχώρησε η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης.

«Συνεχίζοντας τις ευλογημένες επιχειρήσεις που διοργανώνει το Ισλαμικό Κράτος κατά της προστάτιδας του σταυρού, Τουρκίας, ένας ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου χτύπησα ένα από τα πιο διάσημα νυχτερινά κέντρα όπου γιορτάζουν οι χριστιανοί», αναφέρει η ανακοίνωση του ISIS.

 

Εν τω μεταξύ, στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

 

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως την τελευταία εβδομάδα έχουν συλληφθεί 147 άτομα που πιστεύεται ότι σχετίζονται με το ISIS.

 

Δεν είναι γνωστό εάν οι οκτώ συλληφθέντες που αναφέρει η Sabah περιλαμβάνονται στους συνολικά 147 υπόπτους.

 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.

 

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως ο ύποπτος είναι μέλος του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Ανατολικό Τουρκεστάν. Άλλωστε, το γεγονός πως στο στόχαστρο της επίθεσης ετέθησαν κυρίως ξένοι, οι οποίοι και γιόρταζαν για την έλευση του νέου έτους, συνάδει με το σκεπτικό και τους "στόχους" του ISIS. Άλλωστε, το κλαμπ Ρέινα αποτελεί σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής και της υψηλής κοινωνίας, ενώ η φήμη του ξεπερνά τα όρια της Κωνσταντινούπολης.

 

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές Αρχές έδωσε στη δημοσιότητα - μέσω του Twitter - φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη. Πρόκειται για εικόνες του δράστη από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου όταν ταξίδευε.

 

Νωρίτερα, είχε βγει στη δημοσιότητα και βίντεο που δείχνει τον δράστη του μακελειού να εισβάλει στο μπαρ της Κωνσταντινούπολης.

 

Τα θύματα

 

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ταυτοποιηθεί τα 35 από τα 39 θύματα της επίθεσης μεταξύ αυτών οι 12 είναι Τούρκοι πολίτες και 26 αλλοδαποί. Μάλιστα, 4 δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να αναγνωριστούν.

 

Δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ή ομογενείς μεταξύ των νεκρών που έχουν ταυτοποιηθεί. Κλιμάκια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος βρίσκονται στα νοσοκομεία για να βεβαιωθούν ότι μεταξύ των τραυματιών δεν υπάρχουν Έλληνες.

 

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολίτες από Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Λίβανο, Ινδία αλλά και τη Λιβύη.

 

Ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

 

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου έπεσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης. Ξένα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο δράστης φάνηκε ψύχραιμος κατά τη διάρκεια του μακελειού, ενώ χρειάστηκε να αλλάξει γεμιστήρα στο όπλο του αρκετές φορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.