ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Η Κίνα «ξεχειλώνει» τον κύκλο και «μασκαρεύει» τα δάνεια

17:54 - 03 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
CNBC: Η Κίνα «ξεχειλώνει» τον κύκλο και «μασκαρεύει» τα δάνεια
Η Κίνα εμφάνισε αυτή την εβδομάδα θετικά στοιχεία για το μεταποιητικό της τομέα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ανέφερε ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Andy Xie μιλώντας στο CNBC.

«(Δεν μπορείς απλά) να εστιάζεις στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να μην εστιάζεις στην κυβερνητική πολιτική που επιδοτεί την παραγωγή ή που έχει να κάνει με το χρηματοοικονομικό σύστημα που, βασικά «μασκαρεύει» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να τα κάνει να φαίνονται ως εξυπηρετούμενα», τόνισε ο ειδικός.

 

«Η Κίνα εδώ και καιρό «ξεχειλώνει» τον κύκλο και προσπαθεί να «μασκαρέψει» όλα τα δάνεια ώστε κανείς να μην πτωχεύσει», πρόσθεσε.

 

Όπως επεσήμανε, η κινεζική κυβέρνηση χρειάζεται να σταματήσει να τονώνει τη βιομηχανία με το να επιδοτεί την επένδυση, καθώς αυτό θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, πράγμα που με τη σειρά του χρηματοδοτείται από το νοικοκυριά που έχουν επενδύσει στη φούσκα της αγοράς ιδιοκτησιών.

 

«Αυτό καταστρέφει τη ζήτηση από τα νοικοκυριά και μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο. Ο τομέας της βιομηχανίας δεν μπορεί ποτέ να γίνει υγιής», εξήγησε ο οικονομολόγος.

 

Παρότι ο επίσημος PMI για την κινεζική μεταποίηση που δημοσιεύθηκε εχθές κατέδειξε επιβράδυνση, ο PMI της Caixin για τον τομέα που δόθηκε σήμερα σημείωσε άνοδο. Και πάλι, ο Xie προειδοποίησε ότι «αν και έχουμε μια αύξηση στην παραγωγή, το νόμισμα συνεχίζει να δέχεται αποπληθωριστικές πιέσεις. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική δεν είναι καλή για την οικονομία μακροπρόθεσμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.