ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Παρίσι ετοιμάζεται να προσελκύσει 20.000 τραπεζίτες του City

18:42 - 03 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Το Παρίσι ετοιμάζεται να προσελκύσει 20.000 τραπεζίτες του City
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να ξεκινήσει η «έξοδος» των τραπεζών από το City ενόψει του Brexit, σύμφωνα με το lobby group του Παρισιού Europlace και όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Παρίσι θα μπορούσε να καταστεί πόλος έλξης για 20.000 τραπεζίτες της Βρετανίας.

 

Το Παρίσι που ανταγωνίζεται άλλες πόλεις, όπως είναι η Φρανκφούρτη, θα προβάλλει τα "προσόντα" του ως αγορά ικανότερη να προσελκύσει ταλέντα, σε μια σειρά από επαφές τον Φεβρουάριο. Εισέρχεται, λοιπόν, με υψηλούς στόχους στο "παιχνίδι" διεκδίκησης των "διαρροών" λόγω Brexit.

 

Το "χαρτί" που θα παίξει η γαλλική πρωτεύουσα θα είναι οι ήδη 180.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, την ώρα που στην Φρανκφούρτη ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 100.000 και στο Δουβλίνο σε 30.000. Ακόμη ένα πλεονέκτημα θεωρείται και το γεγονός πως οι επιχειρήσεις της Γαλλίας έχουν τις έδρες τους παραδοσιακά στο Παρίσι, τη στιγμή που στη Γερμανία είναι διασκορπισμένες σε διάφορες περιοχές.

 

Πάντως, αν και "φιλοξενεί" κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένων της Societe Generale και της BNP Paribas - η

Γαλλία έχει μείνει πίσω, σε σχέση με τη Βρετανία και τη Γερμανία που αποτελούν κορυφαία οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.

 

Η χώρα εκλαμβάνεται ως "εχθρικός" προορισμός για τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου και τοποθετείται στην 29η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τα οικονομικά κέντρα, μόλις μια θέση πάνω από την Καζαμπλάνκα.

 

Το αυστηρό εργασιακό πλαίσιο που ισχύει στη Γαλλία (και που μεταξύ άλλων επιτρέπει ευκολότερες διαδικασίες για προσλήψεις και απολύσεις) απωθεί τους τραπεζίτες, με τη Europlace να πιέζει για αλλαγές.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Europlace, Arnaud de Bresson, οι αποφάσεις σχετικά με τα σχέδια των τραπεζών αναμένεται να ληφθούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. "Βλέπουμε πως οι θεσμοί επιταχύνουν τα διαδικαστικά", παρατηρεί.

 

Πράγματι, οι τραπεζίτες δηλώνουν πως θέλουν να εγκαθιδρύσουν ή να επεκτείνουν τα γραφεία τους στην Ε.Ε., προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση, κάτι που χρονολογείται για κάποια στιγμή μέσα στο 2019. Η May, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει πως θέλει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει λεπτομερώς το τι επιδιώκει.

 

Όσον αφορά στα σχέδια των τραπεζών, η HSBC είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να μετακινήσει 1.000 εργαζομένους από το Λονδίνο στο Παρίσι, ενώ η Citigroup εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης προσωπικού στην Φρανκφούρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.