ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Η εκλογή Τραμπ ίσως φέρει πιο γρήγορη αύξηση επιτοκίων

22:37 - 04 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Fed: Η εκλογή Τραμπ ίσως φέρει πιο γρήγορη αύξηση επιτοκίων
Η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με πιο γρήγορο ρυθμό εξαιτίας της δημοσιονομικής τόνωσης που σχεδιάζει ο Τραμπ, εκτίμησε η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, αν και γίνεται λόγος για «σημαντική αβεβαιότητα» σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η νέα κυβέρνηση στην οικονομία.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, πολλά από τα μέλη της Fed ανέφεραν ότι αναμένουν ακόμα πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

 

«Περίπου τα μισά από τα μέλη συμπεριέλαβαν στις προβλέψεις τους την υπόθεση μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» σημειώνεται στα πρακτικά από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 του προηγούμενου μήνα.

 

«Σχεδόν όλοι επισήμαναν ότι τα ανοδικά ρίσκα για τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη είχαν αυξηθεί» τονίζεται.

 

Επίσης, σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι «ήταν πολύ νωρίς να γνωρίζουμε ποιες αλλαγές σε αυτές τις πολιτικές θα εφαρμοζόταν και πώς αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αλλάξουν τις οικονομικές προοπτικές».

 

Πολλοί ακόμη εξέφρασαν ανησυχία ότι η αβεβαιότητα «κατέστησε πιο δύσκολη την μετάδοση στους πολίτες, της πιθανής πορείας των επιτοκίων».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν ομόφωνα τον προηγούμενο μήνα να αυξήσουν το επιτόκιο κατά 0,25%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015.

 

Ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για την πιθανότητα ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και περαιτέρω αυξήσεων στις πετρελαϊκές τιμές, που θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό. Αλλά άλλοι επισήμαναν ότι το ισχυρότερο δολάριο μπορεί να συνεχίσει να συγκρατεί τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.