ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Επικίνδυνο ραντεβού στα τυφλά-Παίζεται η μοίρα της Κύπρου

12:46 - 06 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Επικίνδυνο ραντεβού στα τυφλά-Παίζεται η μοίρα της Κύπρου
Η ώρα της αλήθειας για την Κύπρο έφτασε! Μετά από μια περίοδο στην οποία αποθεώθηκε η σκόπιμη ασάφεια, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό περνάνε από την προσεχή Δευτέρα στην κρισιμότερή καμπή τους, με σκοπό στις 12 Ιανουαρίου να καταλήξουν σε πενταμερή Διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία.

Πρόκειται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για ένα επικίνδυνο ραντεβού στα τυφλά, το οποίο συμφωνήθηκε την 1η Δεκεμβρίου στην άκρως αμφιλεγόμενη (και μεταμεσονύχτια…) «Συμφωνία του Δείπνου» μεταξύ των Αναστασιάδη- Ακιντζί, υπό τις ευλογίες του εκπροσώπου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έϊντε.

 

Ερήμην της Αθήνας, την οποία ενημέρωσε εκ των υστέρων προκαλώντας την οργή του Μαξίμου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη που όπως του καταλογίζουν, ανέτρεψε οικειοθελώς τις εθνικές κόκκινες γραμμές και ουσιαστικά αποδέχθηκε την διαιώνιση του αποικιοκρατικού καθεστώτος των εγγυήσεων- απαράδεκτου για κυρίαρχη χώρα μέλος της Ε.Ε- μέσω της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο διηνεκές και την εκ περιτροπής Προεδρία, χωρίς να διασφαλίσει κάποιες ζωτικές πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λειτουργική συμφωνία.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις επικρίσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης αλλά και της πάντα ενεργού στο εθνικό θέμα Εκκλησίας, (τον στηρίζει μόνο ο κυβερνητικός ΔΗ.ΣΥ και το ΑΚΕΛ, προκαλώντας το τελευταίο την δριμεία κριτική και την ρήξη ιστορικού μεγέθους με το αδελφό ΚΚΕ) ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε την σύγκληση πενταμερούς Διάσκεψης, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχεται υπό αμφισβητήσιμο καθεστώς, με ορατό τον κίνδυνο να ανατραπεί το υφιστάμενο νομικό status και να μην υπάρχει πλέον σημείο επιστροφής.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ανακοίνωσε τώρα ότι ενημέρωσε σχετικά τον Γ.Γ του ΟΗΕ και την Ε.Ε και ότι μεταβαίνει στη Γενεύη έχοντας μαζί του τη γνωμάτευση του καθηγητή και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί Σημίτη, Χρήστου Ροζάκη, που διατύπωσε για λογαριασμό του ελλαδικού ΥΠΕΞ και των νομικών συμβούλων Von Low και Pele, την οποία  παράγγειλε η Λευκωσία, προκειμένου να υποστηρίξει ότι θα καθήσει στο τραπέζι υπό διπλή ιδιότητα: αυτήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας…

 

Πως αντέδρασε σε αυτή τη θέση ο απολύτως ευθυγραμμισμένος με τον Ερντογάν εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί; «Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός» σχολίασε σαρκαστικά καθώς ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας …

 

Συνάντηση εξάλλου Τσίπρα- Ερντογάν, δεν προβλέπεται, μολονότι θα μεταβούν και οι δύο στη Γενεύη, όπου το θέμα, όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι σε τίνος τα χέρια θα μείνει ο μουντζούρης. 

 

Παρά τα όσα επίσης παραπλανητικά γράφονταν στις δύο πρωτεύουσες του Ελληνισμού, η Διάσκεψη αν τελικά πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι πολυμερής, αλλά πενταμερής. Δεν θα λάβουν δηλαδή μέρος, ούτε τα πέντε, ούτε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ούτε και η Ε.Ε την οποία, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την δυνατότητα και το συμφέρον να εμπλέξει στην όλη διαδικασία.

 

«Η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς» και όσοι επιθυμούν να παραστούν «δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθ' αυτού διαπραγμάτευσης», «θα είναι στην περιφέρεια» ξεκαθάρισε επιτέλους ο κ. Αναστασιάδης. Όπως στην περιφέρεια απειλείται ευθέως να είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.