ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό:Η εβδομάδα της κρίσης στη Γενεύη-Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Τσίπρας

22:29 - 08 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακό:Η εβδομάδα της κρίσης στη Γενεύη-Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Τσίπρας
Από το βράδυ της Κυριακής, με την πρώτη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη - Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ τη Δευτέρα θα έχει μπαράζ συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην επικοινωνία του με τον κ. Γκουτέρες, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας «τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ».

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ήταν «πολύ θετικός για τις ελληνικές θέσεις», ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ε.Ε. στη Διάσκεψη.

 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Γενεύη, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι «θα πάει, μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας». 

 

Σημειώνεται ότι αύριο, Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς - πλην της Χρυσής Αυγής - προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις.

 

Το πρόγραμμα συναντήσεων έχει ως εξής:

  • Στις 10.00 με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Στις 12.00 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
  • Στις 14.00 με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Στις 17.00 με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
  • Στις 19.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη
  • Στις 20.30 με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άφιξή του στη Γενεύη υπογράμμισε πως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η καλή βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

 

Η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το βράδυ της Κυριακής είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, κυρίως για την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν επίσημα τη Δευτέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 08 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.