ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγγυήσεις και ασφάλεια στη Διάσκεψη της Γενεύης-Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος

15:11 - 12 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Εγγυήσεις και ασφάλεια στη Διάσκεψη της Γενεύης-Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος
Ολοκληρώθηκε στις 14.00 το πρώτο μέρος της ιστορικής Διάσκεψης για το Κυπριακό, με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια να είναι τα βασικά θέματα συζήτησης.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται παρουσία των 3 εγγυήτριων δυνάμεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τον ρόλο του παρατηρητή, όπως αναφέρεται από τον ΟΗΕ, με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών να υποστηρίζουν πως η παρουσία στη Γενεύη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της Φεντερίκα Μογκερίνι αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για λύση.
 
Την διάσκεψη άνοιξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15.45.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η διάσκεψη πραγματοποιείται με την συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης ολοκληρώθηκε στις 14.00 και θα ξαναρχίσει τις εργασίες της στις 19.00.
 
Όπως μεταδίδει το κυπριακό Sigmalive, ο Έλληνας ΥΠΟΕΞ, Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, σε κατάργηση εγγυήσεων που είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο και σε σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου. 
 
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε την πρόταση για την ασφάλεια σε μια ενωμένη Κύπρο Ο κ.Ακιντζί δεν έκανε απευθείας αναφορά στις τουρκικές εγγυήσεις. Έκανε αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στην συμβολή της στην οικονομική επιβίωση των κατεχομένων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.