ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άσελμπορν: H κατανομή των προσφύγων είναι η λύση, όχι οι καταυλισμοί

15:49 - 15 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Άσελμπορν: H κατανομή των προσφύγων είναι η λύση, όχι οι καταυλισμοί
«Η ταχεία κατανομή των προσφύγων είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε. Το ζητούμενο είναι να δείξουμε αποτελεσματική αλληλεγγύη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel, αναφερόμενος στους πρόσφυγες της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αντί να κάνουμε μονίμως σκέψεις για καταυλισμούς υποδοχής εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσουμε τα αποφασισθέντα», τόνισε ο Ζαν Aσελμπορν στην εφημερίδα του Βερολίνου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν το 2015 να κατανείμουν τους 160.000 πρόσφυγες της Ελλάδας και της Ιταλίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό όμως προσκρούει μεταξύ άλλων στην αντίσταση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει η Tagesspiegel, η οποία υπενθυμίζει ότι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προτείνει τον περασμένο μήνα τη δημιουργία καταυλισμών εκτός Ε.Ε., ενώ ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και από πολιτικούς των γερμανικών Χρισιτιονοδημοκρατικών κομμάτων CDU και CSU. Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι οι άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν δεχτεί μέχρι τώρα μόνο 10.000 εκ των 160.000 προσφύγων, ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ευρωπαϊκής απόφασης περί κατανομής τους σε όλα τα κράτη –μέλη.

Ο παλαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης εμφανίστηκε εν τούτοις αισιόδοξος ότι υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Μάλτας θα γίνει πρόοδος στο προσφυγικό, δεδομένου ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό. Αναφερόμενος τέλος στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες την Ελλάδα και τη Σερβία λόγω του δριμύτατου ψύχους που ενέσκηψε, ο Ασελμπορν δήλωσε ότι όλες οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στέλνοντας λ.χ. σκηνές.

Κριτική στη βραδυπορούσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. άσκησε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) και ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χονδρός. «Η υποδοχή των προσφύγων είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της», όπως είπε. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι λόγω της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγίου και δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα. «Οι δυνατότητες στα νησιά έχουν απλώς εξαντληθεί», τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.