ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σερβία και Κόσοβο «στα όπλα», με αφορμή ένα τρένο!

20:57 - 16 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Σερβία και Κόσοβο «στα όπλα», με αφορμή ένα τρένο!
Σκληρή προειδοποίηση στο Κόσοβο ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ακόμα και ένοπλη βία ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της απηύθυνε η Σερβία, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο βαλκανικές χώρες.

Η νέα κρίση ανάμεσα σε Πρίστινα το Βελιγράδι ξέσπασε με αφορμή σερβικό τρένο που έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβικό». Οι κοσοβάρικες Αρχές εξέλαβαν την επιγραφή ως πρόκληση και σταμάτησαν την αμαξοστοιχία στα σύνορα, ενώ υπήρχαν και ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι Αλβανοί ένοπλοι σχεδίαζαν επίθεση στον συρμό.

Το περιστατικό προκάλεσε την αιχμηρή παρέμβαση του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος κατηγόρησε το Κόσοβο ότι «θέλει πόλεμο» και προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να στείλει στρατεύματα σε κοσοβάρικο έδαφος ώστε να προστατεύσει την εκεί σερβική μειονότητα.

 

Το Κόσοβο εξακολουθεί να φιλοξενεί σερβική μειονότητα, η οποία είναι συγκεντρωμένη επί το πλείστον στο βόρειο τμήμα, κοντά στη Μιτρόβιτσα.

 

Το Κόσοβο αποτελούσε επαρχία της Σερβίας μέχρι το 2008, όταν και διεκδίκησε την ανεξαρτησία του. Έχει ήδη αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών, όχι όμως και από τη Σερβία, αλλά και τη Ρωσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.