ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Rogoff: Γιατί η κατάργηση των μετρητών θα βοηθήσει τους φτωχούς

15:40 - 17 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Rogoff: Γιατί η κατάργηση των μετρητών θα βοηθήσει τους φτωχούς
Η κατάργηση μεγάλου μέρους των συναλλαγών σε μετρητά θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση των ανισοτήτων, υποστηρίζει ο καθηγητής του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Kenneth Rogoff.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο συγγραφέας του βιβλίου  "The Curse of Cash” υποστηρίζει πως  η μείωση των μετρητών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της παγκόσμιας φτώχιας. Επιπλέον, ένα μεγάλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η μείωση της εγκληματικότητας και της φοροδιαφυγής που βλάπτουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

 

Αλλά για να απογαλακτιστούν οι κοινωνίες από τα μετρητά απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές, σημειώνει ο Rogoff λέγοντας πως ο κόσμος θα μπορούσε να εμπνευστεί σε αυτό το θέμα από το παράδειγμα της Σκανδιναβίας. Οι  Σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται στις λιγότερο διεφθαρμένες και διαφανείς χώρες του κόσμου. Εκεί τα μετρητά υπολογίζονται σε κάτω από το 5% του χρήματος σε κυκλοφορία, γεγονός που καθιστά τις χώρες αυτές στις λιγότερο εξαρτημένες από τα μετρητά χώρες του πλανήτη.

 

"Αν η οικονομική ενσωμάτωση γινόταν με τον τρόπο που το κάνει η Δανία για παράδειγμα – όπου χορηγεί χρεωστικές κάρτες σε όλους – τότε αυτό θα βοηθούσε στην επίλυση πολλών προβλημάτων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να προσθέσει "Πιστεύω πως οι φτωχοί θα ήταν μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων".

 

Ο Rogoff, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος στη σουηδική κεντρική τράπεζα, αναφέρει ότι πήρε "ιδέες” για τα αποτελέσματα μείωσης των μετρητών από την επίσκεψη του στις σκανδιναβικές χώρες. Η περιοχή, όπου επικρατούν τα αρνητικά επιτόκια και που μπορεί να υπερηφανεύεται για υψηλότερα  κατά κεφαλήν εισοδήματα του κόσμου, ενέπνευσε τον Rogoff σχετικά με το πώς οι κοινωνίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ελάχιστα χαρτονομίσματα.

 

Η φοροδιαφυγή είναι σχεδόν αδύνατη στην περιοχή της Σκανδιναβίας και η ψηφιοποίηση υπάρχει παντού.  Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έχουν σταματήσει εντελώς να δέχονται μετρητά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.