ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χαμηλά οκτώ μηνών οι ασιατικές αγορές

10:32 - 28 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα πλέον των οκτώ μηνών σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, διευρύνοντας την παγκόσμια πτώση, μετά τη χθεσινή «βουτιά» των κινεζικών μετοχών σε μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 2,85% στις 17.604,12 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 2,88% στις 19.568 μονάδες. Στη Νότιο Κορέα ο δείκτης Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 2,56% στις 1.417,34 μονάδες.

Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές της Sony και ΒΗP Biliton. Πτώση κατά 5,2% σημείωσε και μετοχή της Posco στα 353,000 γουάν και η μετοχή της Rio Tinto.

Υποχώρηση σημείωσε και η μετοχή της Toyota, μετά την ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου στη Νέα Υόρκη.

Η σημερινή πτώση αφαίρεσε περίπου 280 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των αγορών.

«Δεν υπάρχει τρόπος να συνέλθουμε από αυτό που συνέβη στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Wong Shou Ning, που διαχειρίζεται 136 εκατ. δολάρια στην Kenanga Investment Management και προσθέτει ότι «το πόσο μεγάλο θα είναι το χτύπημα, είναι ένα καλό ερώτημα».

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας άνοδο 13%. Χθες, ωστόσο ,ο δείκτης Shanghai κατρακύλησε 8,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο του 1997, με αποτέλεσμα να σημειωθούν απώλειες 107,8 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είχε διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κινεζικών μετοχών, ενώ οι ξένοι επενδυτές στοχεύουν κυρίως σε άλλες αγορές της Ασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, σε περίπτωση κρίσης στην κινεζική οικονομία, θα επηρεαστούν αρνητικά πολλές εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τον Andy Mantel, κορυφαίο στέλεχος της Pacific Sun Investment Management στο Χονγκ Κονγκ, «υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για περαιτέρω πτώση» και συστήνει αύξηση των ρευστοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι το γεν ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο σε διάστημα πλέον των 19 μηνών. Συγκεκριμένα, το γεν ενισχύθηκε 2,3% στα 117,93 έναντι του δολαρίου.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.