ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 4 1/2 ετών σε ευρω - αγορές/ Εντείνονται οι επιφυλάξεις

12:08 - 28 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα στην Ασία αλλά κυρίως στη Wall Street παραμένει αρνητικό. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 4 1/2 χρόνων. Καθοριστικό στοιχείο είναι η σαφής διάθεση περιορισμού του ρίσκου όπως προκύπτει τόσο από την μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και από την ανάκαμψη του γεν που δείχνει αναδίπλωση των θέσεων που χρηματοδοτούνται με το carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα. Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι ενδέιξεις για επικείμενη πτώση των αγορών λόγω επιδείνωσης των θεμελιωδών .

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,78% στις 6.174,40 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 σημειώνει πτώση 2,06% στις 5.473,27 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX αγγίζει τις 6.695,57 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,82%.

H ευφορία ήταν επίπλαστη

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι τεχνικά είναι πιθανή μια αντίδραση από τα χαμηλά της ημέρας, επισημαίνοντας  ότι η κατά 3,29% πτώση του Dow Jones στη Wall Street ήρθε ως αποτέλεσμα και τεχνικού προβλήματος που επιβράδυνε τις συναλλαγές.

Της πτώσης ηγούνται οι μετοχές της BHP Billiton, Rio Tinto Group και Total, ενώ υποχώρηση σημειώνουν και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αλλά και η υψηλή τεχνολογία .

Ωστόσο, επισημαίνουν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα διόρθωση χαρακτηρίζεται σημαντική, εντούτοις δεν αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε να έχει μια μακροχρόνια αρνητική επίπτωση στις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Μεγάλοι διαχειριστές όπως ο Mark Mobius επισημαίνουν ότι  "οι βραχυχρόνιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προετοιμασθούν για έντονες αναταράξεις. Αντίθετα, οι επενδυτές μακροχρόνιου ορίζοντα δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αφού οι αναδυόμενες αγορές, στη βάση του δείκτη Τιμής / Κέρδους δεν είναι πολύ ακριβές, κάτι που απομακρύνει την πιθανότητα διόρθωσης ευρείας έκτασης".

Οι αναλυτές πάντως συνιστούν οι επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς διαβλέπουν η πτώση να συνεχιστεί Οι καλές εποχές δεν κρατούν για πάντα υπογραμμίζουν, προσθέτοντας πως οι αγορές είναι ευάλωτες καθώς η συνεχής άνοδος τους στηρίχτηκε τόσο στην αφθονία κεφαλαίων όσο και στον ψυχολογικό παράγοντα της ευφορίας αλλά και της απληστίας. Η ευφορία δεν δημιουργήθηκε από τις καλές επιδόσεις αλλά από τα μεγάλα deals τα οποία κρύβουν πικρές αλήθειες. Κάποιοι βιάστηκαν να εξαγοραστούν γιατί ενδεχομένων διείδαν πως οι καιροί αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην Κίνα διότι ούτως ή άλλως αποτελεί αναδυόμενη αγορά και οι αναταράξεις είναι «μέσα στο παιχνίδι». Εξάλλου η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας τον τελευταίο χρόνο ανέβηκε τόσο πολύ ώστε ακόμη και μια βίαιη διόρθωση δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν πως κινούνται και λειτουργούν οι αναδυόμενες αγορές. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας όπου για παράδειγμα χτες ανακοινώθηκε πως ο δείκτης διαρκώς καταναλωτικών αγαθών σημείωσε επιβράδυνση.

Αν κοιτάξει καλά κάποιος τα θεμελιώδη, τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές θα δει πως το μετά από 18 τρίμηνα, το τέταρτο τρίμηνο του 2006 δεν ήταν τόσο καλό και οι επιδόσεις επιβραδύνθηκαν, κάτι που αναμένεται και για το πρώτο τρίμηνο του 2007. Αυτό άλλωστε επισήμανε μόλις χτες και ο Αλαν Γκρήνπαν.

Επίσης, όπως τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές κάποιος μπορεί επίσης να κοιτάξει τι γίνεται στο realestate, όπου επίσης φαίνονται σημάδια κόπωσης, στους αποταμιευτικούς δείκτες, όπου φαίνεται πως οι καταναλωτές ξοδεύουν μετά μανίας σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ επιδεινώνονται και οι δείκτες χρεοκοπιών. Η σχέση έκδοσης junk Bonds/χρεοκοπίες είναι ενδεικτικός, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι. Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπει και ο Δείκτης Lamont καθηγητή του Yale, ο οποίος μελέτησε κατά και το 1929 και to 1973-1974 και αφορά τη σχέση αυξήσεων κεφαλαίου ( με μετοχές) και χρεοκοπιών

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.