ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: «Ευρω-χρέος» ετοιμάζουν Κομισιόν και ΕΚΤ

13:05 - 27 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Handelsblatt: «Ευρω-χρέος» ετοιμάζουν Κομισιόν και ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται πρόταση για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις χώρες της ευρωζώνης, που ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως ένα είδος ευρω-ομολόγου, κάτι στον οποίο η Γερμανία αντιτίθεται εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Κομισιόν καταρτίζει πρόταση που προβλέπει το «μάζεμα» ορισμένων χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα».

 

Στόχος των ομολόγων θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας κρατών-μελών ή η μετάσταση μιας κρίσης μέσω των τραπεζών. Η Κομισιόν στοχεύει να εκδώσει λευκή βίβλο για το θέμα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

 

Ωστόσο, στη Γερμανία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Το γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, προειδοποίησε με επιστολή του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η πρόταση αντιστοιχεί σε εφαρμογή «ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα».

Επιφυλάξεις εκφράζουν και διάφοροι πιθανοί επενδυτές, όπως η BlackRock, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs.

 

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη σηματοδοτήσει στις Βρυξέλλες την αντίθεσή της στην πρόταση, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η Handelsblatt. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει οργανώσει ομάδα εργασίας που θα εκδώσει σχετική έκθεση δυο ημέρες πριν τη λευκή βίβλο της Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Handelsblatt, ειδήμονες της ΕΚΤ στηρίζουν την ιδέα των ασφαλών ομολόγων, προς απογοήτευση ορισμένων κρατών της ΕΕ, που θεωρούν πως η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει καμιά δουλειά να βοηθά την Κομισιόν να δημιουργήσει νέα εργαλεία κρατικής χρηματοδότησης.

 

Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας στο δημοσίευμα, ανέφερε πως εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα των ευρωομολόγων, σχολιάζοντας επίσης πως αμφιβάλει οτι θα υπήρχε επαρκής ζήτηση για τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα σε μια κατάσταση κρίσης. 

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.