ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιες αντιδράσεις και δικαστικό «μπλόκο» για το διάταγμα Τραμπ

15:52 - 29 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Παγκόσμιες αντιδράσεις και δικαστικό «μπλόκο» για το διάταγμα Τραμπ
Διαμαρτυρίες σε αεροδρόμια, αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και δικαστικό "μπλόκο" προκάλεσε η πιο απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, για περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις» αλλά ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

 

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την έκδοση κατεπείγουσας εντολής από δικαστή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η απέλαση δεκάδων ταξιδιωτών και προσφύγων από τις χώρες αυτές, που είχαν εγκλωβιστεί σε αμερικανικά αεροδρόμια.

 

Η δικαστική αναστολή, πάντως, μπλοκάρει μόνο εν μέρει το διάταγμα στο σύνολό του, καθώς το δικαστήριο δεν έβγαλε ετυμηγορία για τη συνταγματικότητά του.

 

Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται. Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την οργή τους για το διάταγμα.

 

Χαρακτηριστική η ανάρτηση του Μαρκ Ζούκεμπεργκ στο facebook: «Οι προ-παππούδες μου κατάγονται από την Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Οι γονείς της Πρισίλα ήταν πρόσφυγες από την Κίνα και το Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ είναι έθνος μεταναστών και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

 

Από τους πρώτους που εναντιώθηκαν στην απόφαση Τραμπ ήταν επίσης ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά που τουίταρε πως όσοι πρόσφυγες δεν γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ, θα τους καλωσορίσει ο Καναδάς.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ από τη μεριά της επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας πως «δεν υπάρχει δικαιολογία στο να υποβάλλεις ανθρώπους μιας συγκεκριμένης προέλευσης υπό γενική υποψία» για την τρομοκρατία.

 

Ο Τραμπ, πάντως, έχει και υποστηρικτές, όπως ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, Τσέχος Πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν, αλλά και ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Γκεερτ Βίλντερς: «Συγχαρητήρια Πρόεδρε, είναι ο μόνος τρόπος να μείνεις ελεύθερος και ασφαλής. Θα έκανα το ίδιο, και ελπίζω να προσθέσεις κι άλλες ισλαμικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, σύντομα». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.