ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγάλη πρόκληση για τον Μπενουά Αμόν

11:08 - 30 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Η μεγάλη πρόκληση για τον Μπενουά Αμόν
Το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έλαβε χθες ο εκπρόσωπος της «απόλυτης αριστεράς», ο Μπενουά Αμόν, στις προκριματικές της γαλλικής αριστεράς, κάνοντας μία νέα έκπληξη σε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόβλεπτα.

Μετά την άρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να θέσει υποψηφιότητα και τον αποκλεισμό του προκατόχου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, Νικολά Σαρκοζί, ο αποκλεισμός του Μανουέλ Βαλς εντάσσεται σε μια προεκλογική εκστρατεία που είδε πολλά κεφάλια να πέφτουν.

Οι ψηφοφόροι είχαν ανάγκη τα νέα πρόσωπα κι αυτό φάνηκε καθαρά στην ανοδική πορεία του Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να καταλάβει μία καλή θέση στο στρατόπεδο των «προοδευτικών».

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν ένα ντέρμπι ανάμεσα στη δεξιά και την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο. Οι πρόσφατες ωστόσο αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν περιέβαλαν με άρωμα σκανδάλου την υποψηφιότητά του ως εκπροσώπου της γαλλικής δεξιάς και είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο Μπενουά Αμόν ήξερε τον τρόπο ώστε μέσα από τις θέσεις του να γοητεύσει για θέματα όπως η οικολογική μετάβαση, η απασχόληση, η ψηφιακή επανάσταση και το οικουμενικό εισόδημα 750 ευρώ, μακροπρόθεσμα.

Σίγουρα ο Αμόν έχει δύσκολες ημέρες μπροστά του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, να ηττάται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από τον Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, που βγαίνει ενισχυμένη από το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Αμόν εξάλλου σε δήλωσή του κάλεσε την αριστερά της χώρας να συνασπισθεί, απευθυνόμενος ειδικότερα στον υποψήφιο των πράσινων Γιανίκ Ζαντό και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο διάλογος προαναγγέλλεται πιο δύσκολος με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της κυβέρνησης της αριστεράς, που έχει καταλάβει θέση στο κέντρο και έχει ισχυρό ρεύμα στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.