ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η δίκη για τους Τούρκους πραξικοπηματίες

14:15 - 30 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Ξεκίνησε η δίκη για τους Τούρκους πραξικοπηματίες
Ξεκίνησε στη Σμύρνη η δίκη 270 προσώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο ιεροκήρυκας Fetullah Gullen, ο οποίος θεωρείται υποκινητής και δικάζεται ερήμην.

Η έναρξη της πρώτης ακροαματικής συνεδρίασης έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οι 270 κατηγορούμενοι, οι 152 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής του κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Οι πιο πολλοί από αυτούς είναι στρατιωτικοί ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, μετέδωσε το Ανατολή.

Ερήμην δικάζεται ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Fetullah Gullen, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά.

Οι δικαστικές διαδικασίες, που άρχισαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν έκταση που δεν έχει προηγούμενο στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου και της εγκαθίδρυσης καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.