ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος: Απογοητευτική η ανταπόκριση ορισμένων κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

20:00 - 30 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Αβραμόπουλος: Απογοητευτική η ανταπόκριση ορισμένων κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων
Για απογοητευτική ανταπόκριση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων έκανε λόγο σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Echo ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος επισημαίνει ότι αντί του αρχικού στόχου των 160.000, μόλις 10.500 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος αποδίδει τις δυσλειτουργίες της ΕΕ στην τάση ορισμένων κρατών-μελών να θέτουν ως προτεραιότητα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιακή αρχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, κατοχυρωμένη στις Συνθήκες της ΕΕ.

 

Ο επίτροπος αναφέρει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αποτελεί σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και τονίζει ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως τα συμφωνηθέντα.

 

Ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η πόρτα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να μείνει ανοιχτή, καθώς οι δύο πλευρές χρειάζονται η μια την άλλη.

 

Η Τουρκία, ωστόσο, αναφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η ΕΕ, ήτοι το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

 

Ως προς τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν, ο επίτροπος Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η κατά το δυνατό συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αστυνομικής αρχής αντίστοιχης του αμερικανικού FBI, πρόταση η οποία έχει συναντήσει την αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.