ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη να προσφέρει κίνητρα για δημοσιονομική συμμόρφωση

23:48 - 30 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Η ευρωζώνη να προσφέρει κίνητρα για δημοσιονομική συμμόρφωση
Η συμμόρφωση των κυβερνήσεων με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ φτωχή και δεν θα βελτιωθεί αν δεν συνδεθεί με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεση με τίτλο «Δημοσιονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη», το ΔΝΤ εξετάζει στοιχεία για την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα πολύ φτωχό ιστορικό όσον αφορά τη συμμόρφωση των κρατών μελών της ευρωζώνης με τους κανόνες την περίοδο 1999-2015.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν δεν υπάρξουν πολιτικά κίνητρα, ακόμα και οι πιο έξυπνες τροποποιήσεις των κανόνων δεν θα βελτιώσουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ταμείο υποστηρίζει πως η Ε.Ε. πρέπει να κάνει τις κυρώσεις για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανονισμών πιο εύκολα αποδεκτές σε πολιτικό επίπεδο.

 

Με βάση τους κανόνες, αν μια χώρα παραβεί το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα και αγνοήσει τις εκκλήσεις της Ε.Ε. για την μείωση του, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα ως και 0,2% του ΑΕΠ.

 

Το ΔΝΤ εκτιμά πως ένα πρόστιμο σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ήδη δημοσιονομικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα πρόστιμα αντίθετα πρέπει να εκδίδονται πριν παραβιαστεί το όριο του 3%, όταν η Ε.Ε. λαμβάνει δράσεις για την πρόληψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

 

«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση για κυρώσεις στο προληπτικό σκέλος, ενώ μπορούν να εξεταστούν και διοικητικές κυρώσεις στο διορθωτικό σκέλος» αναφέρεται στην έκθεση.

 

Εκτός από τις κυρώσεις, το Ταμείο υποστηρίζει πως η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει κίνητρα για να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις τους δημοσιονομικούς κανόνες.

 

«Μια πιθανότητα περιλαμβάνει να συνδεθεί ο όγκος των διαρθρωτικών ταμείων και άλλων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων με τη συμμόρφωση με τους κανόνες» σημειώνεται στην έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.