ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Μείωση ρυθμού δημιουργίας νέων NPLs στην Ιταλία

09:00 - 31 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Moody's: Μείωση ρυθμού δημιουργίας νέων NPLs στην Ιταλία
Μείωση του ρυθμού συσσώρευσης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ιταλία διαπιστώνει ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's, ενώ εκτιμά ότι αυτό μάλλον σημαίνει πως τα NPLs ανήλθαν στο μέγιστο επίπεδό τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οίκου σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, το ποσοστό των προβληματικών δανείων των ιταλικών τραπεζών που αξιολογεί ενδέχεται να μειωθεί σε 17,6% το 2017, από 18,5% το 2015.

 

Επίσης, με βάση διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των νέων προβληματικών δανείων στην Ιταλία στο τρίτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε σε 2,6%, από 3,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

 

Σύμφωνα με τον Moody's, αν και η συσσώρευση νέων NPLs επιβραδύνθηκε σημαντικά, μια μείωση στο υφιστάμενο απόθεμα των NPLs θα επέλθει σταδιακά, μεταξύ άλλων λόγω της ανεπαρκούς κεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, άρα και της περιορισμένης δυνατότητάς τους να προχωρήσουν σε ταχεία διαγραφή NPLs.

 

Όπως γράφει ο διεθνής οίκος, κύρια πηγή παραγωγής NPLs θα συνεχίσουν να είναι οι τομείς εκμετάλλευσης ακινήτων (real estate) και οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Ο Moody's για το 2017 προβλέπει αύξηση των τιτλοποιήσεων που θα βασίζονται σε κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων των ιταλικών τραπεζών, ιδιαίτερα σε δάνεια προς μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Όμως, ο βραδύς ρυθμός ανάπτυξης στην Ιταλία θα περιορίσει τη ζήτηση δανείων και τραπεζικών υπηρεσιών, γεγονός που θα περιορίσει τις ευκαιρίες ανάκαμψης των ιταλικών τραπεζών.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι ιταλικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παράγουν τίτλους αποδεκτούς από την ΕΚΤ ως εξασφαλίσεις χρηματοδότησής τους από αυτήν (ECB-eligible collateral), μέσω τιτλοποιήσεων χορηγήσεών τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.