ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Τελικά το Brexit δεν τρόμαξε τους επενδυτές

12:52 - 02 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Βρετανία: Τελικά το Brexit δεν τρόμαξε τους επενδυτές
Μονάχα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν πιο πάνω από τη Βρετανία στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για ξένες επενδύσεις το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αποδεικνύεται, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το πώς η απόφαση για Brexit επηρέασε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Πτώση 13% κατέδειξαν τα στοιχεία της UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) στις επενδύσεις επιχειρήσεων από το εξωτερικό σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, από την τάση αυτή δεν πτοήθηκαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία, με τη δεύτερη να καταγράφει μεγάλη άνοδο άμεσες ξένες επενδύσεις, σε 179 δισ. από 33 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, γεγονός που τη βοήθησε να «ξεκολλήσει» από τη 12η θέση που είχε καταλάβει το 2015.

Οι ξένες επενδύσεις συνολικά στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση 29%.

Παρά το γεγονός ότι την περίοδο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα οι κατά του Brexit επιχειρηματολογούσαν πως θα παρεμποδιστούν οι ξένες επενδύσεις, ο James Zhan, επικεφαλής της UNCTAD, τόνισε: «Ο σημαντικός αντίκτυπος του Brexit στην FDI (άμεσες ξένες επενδύσεις) στη Βρετανία δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί πλήρως στα νούμερα της FDI για το 2016».

Ο επικεφαλής εξήγησε πως «οι περισσότερες εταιρίες είναι περισσότερο σε φάση κατάστρωσης σχεδίων έκτακτης ανάγκης και όχι ανάληψης δράσης. Τα στοιχεία του 2016 αντανακλούν τα mega-deals που βρίσκονταν σε εξέλιξη ήδη πριν το δημοψήφισμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.