ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Δεν αποκλείεται το σενάριο για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

17:12 - 03 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προσπαθεί η Ιταλία να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, οι λεπτομέρειες των διαφόρων παρεμβάσεων δεν αναμένεται να γίνουν γνωστές πριν από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση αναμένει να εξασφαλίσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την αυστηρότερη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθούν οι φόροι επί των τσιγάρων και της βενζίνης και περικοπές στις προμήθειες της δημόσιας διοίκησης κατά περίπου πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Σήμερα στη Μάλτα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι αναμένεται να εξηγήσει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η επιβολή κυρώσεων στην Ρώμη δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε την Ιταλία, αλλά ούτε και την Ένωση, διότι θα προκαλούσε την ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού πνεύματος σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη της.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αναφορικά με τις δαπάνες που συνδέονται με τους καταστροφικούς σεισμούς στην κεντρική Ιταλία, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. «Πληροφορήσαμε σχετικά την Ευρώπη, αλλά στο μεταξύ πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιταλία στοχεύει τελικά στη μεσοπρόθεσμη υιοθέτηση μέτρων ύψους περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, και όχι 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει ζητηθεί από την Κομισιόν.

«Ο Ματέο Ρέντσι έχει ξεκαθαρίσει πως όσο ο ίδιος ηγείται της κεντροαριστεράς, οι φόροι δεν πρόκειται να αυξηθούν. Ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι έδειξε πως συμμερίζεται την γραμμή αυτή και υποπτεύεται μάλιστα- όπως και ο Ρέντσι- ότι πίσω από την επιθετική γραμμή των Βρυξελλών μπορεί να κρύβονται οι Γερμανοί, δεδομένων και των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο για την ανανέωση του γερμανικού κοινοβουλίου», γράφει η εφημερίδα Il Messaggero.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.