ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηγέτες ΕΕ: Ανησυχία για Τραμπ, αλλά όχι αίσθημα αντιαμερικανισμού

18:59 - 03 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Ηγέτες ΕΕ: Ανησυχία για Τραμπ, αλλά όχι αίσθημα αντιαμερικανισμού
Οι πρώτες... ανησυχητικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης των 28 ηγετών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας την Παρασκευή. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, καθώς όλοι αναφέρθηκαν στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και δεν έκρυψαν πως προβληματίζονται.

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Μάλτας και προεδρεύων της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος έκανε λόγο για ανησυχία η οποία εκφράστηκε από πολλές χώρες - μέλη της Ένωσης σχετικά με τις θέσεις και τις συμπεριφορές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Πάντως, ο κ. Μουσκάτ έσπευσε να διευκρινίσει πως η ανησυχία που υπάρχει δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως "αίσθηση αντιαμερικανισμού".

 

Τουσκ: Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να μην είμαστε ενωμένοι

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η διατλαντική συνεργασία ήταν πυλώνας ασφάλειας του δυτικού ελεύθερου κόσμου, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει πια να ανακτήσει την πίστη στις δικές της και μόνο δυνάμεις.

 

Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι να μην είμαστε αρκετά ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις, σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

Μέρκελ: Συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας

 

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Οπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις όποτε αυτό είναι δυνατόν.

 

Σχετικά με το Brexit, δήλωσε ικανοποιημένη για την αναφορά που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία είπε ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ε.Ε., ενώ επαίνεσε τη Λιβύη για τις προσπάθειες που κάνει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι αποφάσισαν οι 28 για το μεταναστευτικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.