ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ ανησυχεί τους αναλυτές της Goldman Sachs

12:14 - 06 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Ο Τραμπ ανησυχεί τους αναλυτές της Goldman Sachs
Παρότι λίγες εβδομάδες πριν οι αναλυτές εστίαζαν στην φορολογική μεταρρύθμιση, στη χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων και στη δημοσιονομική τόνωση που αναμένεται να φέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, τώρα φαίνεται πως επαναξιολογούν τις προβλέψεις τους, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις δύο πρώτες εβδομάδες του έχει εστιάσει κυρίως σε θέματα μετανάστευσης και εμπορίου.

Οι πρώτες κινήσεις του πρόεδρου των ΗΠΑ φαίνεται πως επαναφέρουν τις προεκλογικές ανησυχίες αναφορικά με την αβέβαιη επίδραση του Τραμπ στις αγορές και την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

 

"Μετά τις εκλογές, η θετική μεταστροφή του κλίματος μεταξύ των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών υποδείκνυε ότι η πιθανότητα των φορολογικών περικοπών και της χαλάρωσης των ρυθμιστικών κανόνων θεωρούταν μεγαλύτερη από την πιθανότητα σημαντικών περιορισμών στο εμπόριο και τη μετανάστευση" έγραφαν σε σημείωμά τους την προηγούμενη εβδομάδα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Alec Phillips. "Κατά την άποψή μας, τον πρώτο μήνα του έτους το ισοζύγιο των κινδύνων είναι λιγότερο θετικό".

 

Ο Phillips επικαλείται τρεις βασικούς λόγους για την πιο επιφυλακτική προσέγγιση:

 

1. Η μάχη για το Obamacare αποτελεί σημάδι αυτών που θα ακολουθήσουν

 

Οι αυξημένες δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις προσπάθειές τους να αντικαταστήσουν το νόμο για την οικονομικά προσιτή υγειονομική φροντίδα, μπορεί να αποδειχθεί ο κανόνας αντί για την εξαίρεση. Για τους επενδυτές που αναμένουν ότι το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, θα μπορέσει να περάσει μία ευρεία ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης μίας σαρωτικής φορολογικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομική τόνωσης, αυτό μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτικό.

 

2. Η πόλωση των πολιτικών κομμάτων επιδεινώνεται

 

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Trump πυροδότησε αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον και δεν βοήθησε στη βελτίωση του ρήγματος μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, καθιστώντας την προοπτική μίας διακομματικής συνεργασίας ακόμη πιο απίθανη.

 

3. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές

 

Η επικέντρωση του Trump στη μετανάστευση και το εμπόριο μπορεί να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από απογοητευτική για την Wall Street και τις αμερικανικής εταιρείες - θα μπορούσε να αποδειχθεί εντελώς αποδιοργανωτική.

 

"Ορισμένες από τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Trump λειτουργούν ως μία υπενθύμιση ότι ο πρόεδρος είναι πιθανό να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του αναφορικά με το εμπόριο και τη μετανάστευση, ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την πραγματική οικονομία", καταλήγει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.