ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε κατά ΕΚΤ για τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ

14:23 - 06 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Σόιμπλε κατά ΕΚΤ για τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προστίθεται στις φωνές του διατλαντικού διαλόγου που έχει ανοίξει αναφορικά με την κατάλληλη ισοτιμία του ευρώ, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατήρηση της ισοτιμίας σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα για τη Γερμανία, όπως μεταδίδει το CNBC.

Οι δηλώσεις Schaeuble στο γερμανικό περιοδικό Tagesspiegel το Σαββατοκύριακο, ακολουθούν την κριτική που άσκησε ο Peter Navarro, ανώτατος σύμβουλος εμπορίου του Trump, την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και άλλα μέλη της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας ένα "κατάφωρα υποτιμημένο" νόμισμα για να δημιουργήσει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα.


Σύμφωνα με το CNBC οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ερμηνεύτηκαν ως μία προσπάθεια να αντικρούσει την κριτική κατά της Γερμανίας, αναφορικά με τον καθορισμό επιτοκίων από την ΕΚΤ και έπονται των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel την προηγούμενη Πέμπτη, η οποία τόνισε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

"Η ισοτιμία του ευρώ, μιλώντας κυριολεκτικά, είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστική θέση της Γερμανίας" δήλωσε ο Schaeuble στο Tagesspiegel.

 

"Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, ξεκίνησε την επέκταση της νομισματικής πολιτικής, του είπα ότι θα αυξήσει το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας (...) Υποσχέθηκα τότε να μην επικρίνω δημοσίως την πορεία αυτή. Όμως δεν θέλω να δέχομαι κριτική για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής" είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

 

Μαλακώνει τη στάση του αναφορικά με το Brexit;

 

Ο Schaeuble αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φάνηκε να μαλακώνει τη ρητορική που έχει επαναληφθεί από πολλούς ηγέτες της Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να αναμένει καλύτερη συμφωνία εκτός της εμπορικής ένωσης, απ' ότι εντός αυτής.

 

"Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τους Βρετανούς για την απόφασή τους" δήλωσε. "Θέλουμε να κρατήσουμε τη Βρετανία κοντά μας".

 

"Το Λονδίνο προσφέρει ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που δεν απαντώνται αλλού στην ήπειρο. Αυτό θα αλλάξει λίγο μετά από το διαζύγιο, όμως πρέπει να βρούμε λογικούς κανόνες με τη Βρετανία", πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.