ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόντι: Η Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» μπορεί να λύσει προβλήματα

15:48 - 06 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Πρόντι: Η Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» μπορεί να λύσει προβλήματα
Η Σύνοδος της Μάλτας άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση για την ΕΕ "δύο ταχυτήτων" και ο Ρομάνο Πρόντι κλήθηκε να σχολιάσει το πώς θα μπορούσε να μετασχηματιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν, εκτιμά πως η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων μπορεί να δώσει λύσεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με την εκλογή Τραμπ και την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

«Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων μπορεί να δώσει,επιτέλους μια απάντηση. Οι Τραμπ και Λεπέν αποτελούν απειλή», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόντι στην εφημερίδα La Repubblica για να προσθέσει:

 

«Όλοι μαζί δεν είμαστε σε θέση να προαγάγουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κίνηση της καγκελαρίου είναι θετική, διότι νομίζω πως -επιτέλους- δίνει μια πρώτη απάντηση στους Τραμπ και Λεπεν. Η Γερμανία δείχνει να θέλει να αρχίσει να αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο που δεν είχε θελήσει ποτέ να ασκήσει», κάτι το οποίο «είναι θετικό».

 

Ο Ρομάνο Πρόντι καθιστά όμως σαφές ότι «η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μια Ευρώπη πρώτης και δεύτερης θέσης. Και ιδίως δεν πρέπει να γίνει μια Ευρώπη στην οποία οι επιβάτες της πρώτης θέσης αποφασίζουν ποιος πρέπει να καθίσει στην δεύτερη». Ζητάει επίσης από την ιταλική κυβέρνηση «να προετοιμαστεί δεόντως, ώστε η ευρωπαϊκή διάσκεψη της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.