ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ:Aνθρωποι του Ομπάμα παραμένουν στον Λευκό Οίκο και με σαμποτάρουν!

16:58 - 08 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Τραμπ:Aνθρωποι του Ομπάμα παραμένουν στον Λευκό Οίκο και με σαμποτάρουν!
Βλέπει φαντάσματα ή όχι θα το δείξει ο χρόνος αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει το κυνήγι ώστε να βρει ποιοί μέσα από τον Λευκό Οίκο θέλουν να του δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξωτερική του πολιτική επειδή είναι υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του Fox News και υποστήριξε ότι για την διαρροή των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ και με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ευθύνονται πιστοί στον Μπαράκ Ομπάμα υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται παρασκηνιακά με στόχο να υπονομεύσουν τις αλλαγές που θέλει ο ίδιος να κάνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Τραμπ υποστήριξε στην δημοσιογράφο του Fox News Τζούντιθ Μίλερ ότι στον Λευκό Οίκο και στο Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εργάζονται ακόμα «άνθρωποι του Ομπάμα», οι οποίοι ευθύνονται για τις διαρροές των τηλεφωνικών του επικοινωνιών στα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «θετικές» τις σχέσεις που έχει, τόσο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, όσο και με τον Μεξικανό πρόεδρο και τόνισε πως η διακυβέρνησή του ψάχνει «πολύ, πολύ σκληρά για να ανακαλύψει τους αντάρτες σαμποτέρ».

«Δεν είναι μια καλή μέρα, mate!»

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Μπορεί παραδοσιακά η Αυστραλία να είναι μία από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ αλλά φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Αφορμή για το ξέσπασμα του στο τηλέφωνο στάθηκε το διάταγμα για τους πρόσφυγες και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις συμφωνίες των δύο χωρών. Αν και αρχικά ανακοινώθηκε πως οι συμφωνίες ΗΠΑ-Αυστραλίας για το θέμα ισχύουν κανονικά και πως η χώρα του νότιου ημισφαιρίου εξαιρείται από τις απαγορεύσεις, εν τούτοις στο τηλεφώνημα υπήρξε μεγάλη ένταση, με τον πρόεδρο Τραμπ να λέει έξαλλος πως αυτό «ήταν το χειρότερο τηλεφώνημα» από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα!

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον πρωθυπουργό Τέρνμπουλ: «Αυτή δεν είναι «καλή μέρα», φίλε», χρησιμοποιώντας την αγαπημένη, καθημερινή έκφραση των Αυστραλών, το «mate». Οι πληροφορίες λένε επίσης, πως αφού ο Τραμπ «κατσάδιασε» για τα καλά τον Τερνμπουλ για την συμφωνία που είχε υπογράψει με τον προκάτοχό του για τους πρόσφυγες, τον «κορόιδεψε» για την εκλογική του πλειοψηφία, που είναι οριακή, ενώ δεν δίστασε να του πει πως με την συμφωνία αυτή, οι Αυστραλοί ουσιαστικά «εξάγουν» στις ΗΠΑ τους «επόμενους βομβιστές της Βοστώνης»!

Και σαν να μην φθάνει αυτό, ο… έξαλλος Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το τηλέφωνο στον Τέρνμπουλ στα 25 λεπτά συνομιλίας ενώ η συζήτηση ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μία ώρα.

«Αυτή είναι η χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών», ήταν τα λόγια του Τραμπ για το γεγονός πως Ομπάμα και Τερνμπουλ είχαν συμφωνήσει να δεχθούν οι ΗΠΑ 1.250 από τους δεκάδες χιλιάδες που κατακλύζουν τα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας – δηλώνοντας πάντως πως θα την εφαρμόσει.

«Με σκοτώνεις πολιτικά», είπε ακόμα ο αμερικανός πρόεδρος στον Τερνμπουλ, ενώ λίγο αργότερα έγραψε στο Twitter του: «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα υπέγραψε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ηλίθια συμφωνία!».

Τα άκουσε και ο Μεξικανός

Μετά την επεισοδιακή συνομιλία που είχε με τον Αυστραλό πρόεδρο, ο Τραμπ είχε μια επεισοδιακή τηλεφωνική συνομιλία με τον Μεξικανό ομόλογο του, λέγοντας του ευθέως πως θα στείλει στρατό στη γειτονική χώρα!

Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών είναι τεταμένες από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε στον Νιέτο ότι θέλει να xτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με τον πρόεδρο του Μεξικού να αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Τώρα όμως ο Τραμπ φαίνεται ότι είναι έτοιμος να στείλει ακόμη και αμερικανικό στρατό στο Μεξικό αν ο Νιέτο δεν ελέγξει τους κακούς.

«Έχεις ένα σωρό κακούς (» bad hobres» ) εκεί κάτω. Δεν κάνεις αρκετά για να τους σταματήσεις. Νομίζω ότι ο στρατός σου φοβάται. Ο δικός μας δεν φοβάται, οπότε ίσως τους στείλω εκεί κάτω να το τακτοποιήσουν», φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Μεξικού.  «Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο Μεξικό για να ελέγξουν τους κακούς ανθρώπους αν δεν μπορείς να το κάνεις εσύ».

Για καλό και για κακό πάντως ο πρόεδρος του Μεξικού αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να συσφίξει τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες και τον Καναδά.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Μεξικού και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είχαν τηλεφωνική συμφωνία προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών τους . Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τις απειλές του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία Ελεύθερου εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.