ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λεπέν:Θα μετατρέψουμε το χρέος σε φράγκο-«Η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία»

23:48 - 09 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Λεπέν:Θα μετατρέψουμε το χρέος σε φράγκο-«Η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία»
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει υποσχεθεί πως αν αναλάβει την εξουσία στη Γαλλία, περίπου 1,7 τρισ. ευρώ γαλλικού χρέους θα μετατραπεί σε φράγκο, σύμφωνα με αξιωματούχους του. Οι αναλυτές ανησυχούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην ιστορία, περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από την 200 δισ. ευρώ αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τους Financial Times.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει στους F.T. πως αν αποκτήσει την εξουσία το Εθνικό Μέτωπο θα προσπαθήσει να μετατρέψει σε φράγκο το 80% του γαλλικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 2,1 τρισ. ευρώ.

 

Ο Μόριτζ Κράμερ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων στην S&P ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι αυτό θα συνιστά σίγουρα χρεοκοπία. «Δεν υπάρχει καμία αμφισημία εδώ, αν ένας εκδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του προς του πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής στο νόμισμα που προβλέπεται στο συμβόλαιο, θα το χαρακτηρίσουμε χρεοκοπία».

 

Ο Αλαστάιρ Γουίλσον, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων στη Moody’s, υποστήριξε πως θα θεωρούσαν χρεοκοπία οποιαδήποτε μετατροπή νομίσματος του χρέους μιας χώρας που αποχωρεί από το ευρώ, αν αυτό προκαλούσε οικονομικές απώλειες στους επενδυτές. «Το τεστ για εμάς είναι: πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πάρουν πίσω την αξία που έβαλαν, όταν αναμένεται να την πάρουν» σημείωσε.

 

Την ανησυχία των επενδυτών αποτυπώνει η εκτόξευση της διαφοράς των αποδόσεων ανάμεσα στο γαλλικό και γερμανικό χρέος σε υψηλό τεσσάρων ετών αυτήν την εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.