ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σκιά της Λεπέν «χτυπά» τα γαλλικά ομόλογα

13:44 - 10 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Η σκιά της Λεπέν «χτυπά» τα γαλλικά ομόλογα
H υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν έχει υποσχεθεί πως σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία στη χώρα, περίπου 1,7 τρισ. ευρώ γαλλικού χρέους θα μετατραπεί σε φράγκο. Οι ανησυχίες των επενδυτών και μόνο στο άκουσμα της είδησης «τρέμουν» πως αν κάτι τέτοιο συμβεί θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην ιστορία, περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από την 200 δισ. ευρώ αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας το 2012.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει στους F.T. πως αν αποκτήσει την εξουσία το Εθνικό Μέτωπο θα προσπαθήσει να μετατρέψει σε φράγκο το 80% του γαλλικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 2,1 τρισ. ευρώ.

Οι επενδυτές σε ομόλογα απαιτούν το μεγαλύτερο premium για να αγοράσουν γαλλικό χρέος έναντι του γερμανικού εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς το «δράμα» με τις προεδρικές εκλογές της χώρας επηρεάζει την όρεξη για ρίσκα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Nα υπενθυμίσουμε μόνο πως η διασπορά μεταξύ των επιτοκίων των γαλλικών και των γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων άγγιξε τις προάλλες τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013 και μετά, με το λεγόμενο spread να διαμορφώνεται στο 0,74%.

Στις εξελίξεις αυτές συνέβαλαν και οι συνεχείς αποκαλύψεις για τον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο που είχε το προβάδισμα, σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποιούσε δημόσιο χρήμα για να πληρώνει μέλη της οικογένειάς του. Οι επενδυτές εξαιτίας αυτών αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν σχετικά με τις πιθανότητες νίκης της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου -πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη πτώση στις επιδόσεις της αγοράς ομολόγων της χώρας.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ –το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πιέσει πτωτικά τα κόστη δανεισμού- θα περιοριστεί από 80 σε 60 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και κάποιες τράπεζες έχουν υπαινιχθεί ότι το σχέδιο θα μπορούσε να λάβει τέλος νωρίτερα από το αναμενόμενο, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός της ΕΕ συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 10 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.