ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τον Trudeau «επισφραγίζεται» η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά!

13:50 - 10 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Με τον Trudeau «επισφραγίζεται» η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά!
Η αναγγελία ότι ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau, θα απευθύνει επίσημη και πανηγυρική ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μία ημέρα μετά την ψηφορορία για τήν επισφράγιση της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA) και από τους ευρωβουλευτές υποδηλώνει, κατά την άποψη διπλωματικών παρατηρητών, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι... δεδομένο!

Θεωρείται, δηλαδή, βέβαιον ότι, μετά την προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα δώσει, με την ψήφο της, τη συγκατάθεση της, να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία, που μύριες όσες αντιδράσεις προκάλεσε και η οποία, κατά την άποψη των υποστηρικτών της, «αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών» και δεν μπορούσε να τεθεί σε ισχύ χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες και θα ανοίξει την αγορά των δημοσίων συμβάσεων του Καναδά ενώ, προκειμένου να καθησυχασθουν οι ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία θα δώσει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες, η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά το δικαίωμα των κρατών να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία.

Βέβαιον ακόμη θεωρείται ότι, οι ευρωβουλευτές θα δώσουν επίσης τη συγκατάθεσή τους στη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA) που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Ο Justin Trudeau, που είναι ο πρώτος Καναδός πρωθυπουργός που θα απευθύνει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, θα μιλήσει στην Ολομέλεια την επόμενη ημέρα της ψηφορορίας (Πέμπτη) και αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο του Καναδά, ως ηγέτη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων και να τονίσει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Καναδά-ΕΕ θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την ευημερία και των δύο πλευρών και θα έχει οφέλη για τη μεσαία τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία CETA ξεκίνησαν το Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2014. Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016. Το 2015 η ΕΕ εισήγαγε από τον Καναδά αγαθά αξίας 28,3 δισ. ευρώ και εξήγαγε αγαθά αξίας 35,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%, όταν η συμφωνία τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 10 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.