ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιστώσεις 500 εκατ. ευρώ στο Ιράκ από τη Γερμανία

21:02 - 13 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Πιστώσεις 500 εκατ. ευρώ στο Ιράκ από τη Γερμανία
Πιστώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει η Γερμανία στο Ιράκ, σύμφωνα με συμφωνία που υπέγραψαν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στις εχθροπραξίες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αυτό το δάνειο, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ως σήμερα στο Ιράκ, εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει η καγκελάριος Angela Merkel στον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι πριν από έναν χρόνο.

 

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ιρακινή κυβέρνηση να ανοικοδομήσει τις δημόσιες υποδομές, ώστε οι άνθρωποι που είχαν αναγκαστεί να φύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία του ΙΚ να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

 

Σύμφωνα με τον Sigmar Gabriel, η απελευθέρωση της ανατολικής Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του ΙΚ που κατάφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως οι πόλεις Ράμαντι, Φαλούτζα και Τικρίτ.

 

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα», επισήμανε ο Sigmar Gabriel. «Χρειάζονται μεγαλύτερες δεσμεύσεις και επενδύσεις και να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν τα δίκτυα υδροδότησης, ενέργειας και συγκοινωνιών ώστε να μεταμορφωθούν αυτές οι πόλεις σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι ειρηνικά».

 

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μerkel δέχεται πιέσεις εντός της Γερμανίας να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν φθάσει στη χώρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων ιρακινών.

 

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον Όμιλο Τραπεζικής KW και μια μικρή ομάδα γερμανών αξιωματούχων θα δώσει συμβουλές στην ιρακινή κυβέρνηση για την κατανομή της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.