ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα Γέλεν σε Τραμπ για την οικονομία των ΗΠΑ

19:31 - 14 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Μηνύματα Γέλεν σε Τραμπ για την οικονομία των ΗΠΑ
Η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, δεν μάσησε τα λόγια της και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις προσδοκίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της νέας διακυβέρνησης, η Γέλεν διευκρίνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι αλλαγές θα επέλθουν», σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, και δήλωσε άγνοια για τις επιπτώσεις αυτών στην πορεία της οικονομίας.

 

Ουσιαστικά δηλαδή είπε πως δεν συμμερίζεται απόλυτα τον ενθουσιασμό του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε επιφυλακτική για τις επιδόσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι «κάθε σχέδιο περικοπής φόρων ή αύξησης δαπανών, θα πρέπει να διατηρεί τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε ένα βιώσιμο επίπεδο», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός  δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

 

Ειδική μνεία έκανε η επικεφαλής της Fed και στην ανάγκη «σταδιακής αύξησης» των αμερικανικών επιτοκίων, αναφέροντας πως «η οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μετριοπαθή ρυθμό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στη Federal Reserve να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια».

 

Στις επερχόμενες συνεδριάσεις, εξήγησε η Γέλεν, η Fed θα εξετάσει τα μακροοικονομικά μεγέθη, προκειμένου να αποτιμήσει την πρόοδο τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στον πληθωρισμό.

 

«Ένα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, τότε η περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων θα θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

 

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ βρίσκεται στο εύρος 0,50% - 0,75%, με την Τζάνετ Γέλεν να έχει προαναγγείλει τρεις γύρους αυξήσεων, εντός του 2017.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.