ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα συμβεί στην γαλλική οικονομία, αν εκλεγεί η Λεπέν;

15:41 - 16 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Τι θα συμβεί στην γαλλική οικονομία, αν εκλεγεί η Λεπέν;
Σημαντική πτώση έναντι του ευρώ θα κατέγραφε το νέο γαλλικό φράγκο, σε περίπτωση που η Μαρί Λεπέν γινόταν πρόεδρος και οδηγούσε τη Γαλλία εκτός Ευρωζώνης. Αυτό επισημαίνει σε νέα της μελέτη η Capital Economics, τονίζοντας πως ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες.

Ήδη η Μαρί Λεπέν έχει αναφέρει ότι προτίθεται να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα της Γαλλίας, πιθανότατα το φράγκο. Μια τέτοια κίνηση θα συνδυαζόταν από μετατροπή μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους της Γαλλίας ύψους 2,1 τρισ. ευρώ. Οι κάτοχοι των γαλλικών ομολόγων με κάθε τρόπο εκφράζουν την ανησυχία τους εξαιτίας των δεσμεύσεων της Λεπέν.

 

Η μελέτη αναφέρει πως η υποψήφια για την προεδρία έχει δηλώσει ότι θέλει το νέο νόμισμα να βρίσκεται σε πλήρη ισοτιμία με το ευρώ και ότι θα «κλειδώσει» τη συναλλαγματική ισοτιμία του νέου φράγκου με το ευρώ. «Όμως είναι ξεκάθαρο ότι το νέο φράγκο δεν θα παρέμενε για πολύ σε πλήρη ισοτιμία με το ευρώ. Κατά συνέπεια, το βασικό ερώτημα είναι τι θα γινόταν στη συνέχεια».

 

Παράλληλα, στον απόηχο της εξόδου από το ευρώ, υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος να είναι ακόμη μεγαλύτερη η αρχική υποτίμηση. Δεν είναι μόνο ότι οι πολιτικές προστατευτισμού της Λεπέν που ανησυχούν τους επενδυτές, είναι και οι συνέπειες της εξόδου για τη γαλλική οικονομία και τις χρηματαγορές θα οδηγούσαν σε ρευστοποιήσεις γαλλικών τίτλων.

 

Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το πόσο θα μπορούσε να υποτιμηθεί ένα νόμισμα δεν είναι ακριβείς, η Capital Economics εκτιμά ότι το νέο φράγκο θα υποχωρούσε στην αρχή δραματικά έναντι του ευρώ.

 

Ο κίνδυνος να κερδίσει η Μ. Λεπέν και να βγει η χώρα από το ευρώ είναι πολύ μικρός, όμως με τα 10ετή γαλλικά ομόλογα να βρίσκονται μόλις 70μβ πάνω από της Γερμανίας, εκτιμάται ότι η αγορά ομολόγων υποτιμά τον κίνδυνο αλλαγής νομίσματος, καταλήγει ο οίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:51 - 16 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.