ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Ατιμωτικές αξιώσεις και απειλές της Άγκυρας καλλιεργούν το αδιέξοδο

10:38 - 22 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Ατιμωτικές αξιώσεις και απειλές της Άγκυρας καλλιεργούν το αδιέξοδο
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου Σε προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο- τουλάχιστον για όσους έβλεπαν ότι το έδαφος στο οποίον στήθηκαν ήταν αβέβαιο- οδηγούνται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς επιβεβαιώνεται καθημερινά η απροθυμία της Τουρκίας να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος.

Η Άγκυρα και ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος Μουσταφά Ακιντζί, ζητούν «γην και ύδωρ» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη από τον οποίον αξιώνουν να ανακαλέσει την απόφαση της Κυπριακής Βουλής να εορτάζεται στα σχολεία η επέτειος του δημοψηφίσματος του 1950 για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 

Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά κλιμακώνει την ένταση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  που επισκέφτηκε χθες τα κατεχόμενα όχι μόνο συνέδεσε την απόφαση της Βουλής με το ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά, κάνοντας λόγο για διαφορετικές επιλογές, καλλιεργεί το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων περιοχών.

 

Αναφερθείς ειδικότερα μάλιστα στις έρευνες για φυσικό αέριο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έστειλε ένα ευθέως απειλητικό μήνυμα επισημαίνοντας πως «στο Αιγαίο πλέουν τουρκικά πλοία» και πως «η υπομονή έχει και τα όριά της»!..

 

Ευθυγραμμισμένος απόλυτα στις υποδείξεις της Άγκυρας, ο κατοχικός εκπρόσωπος Ακιντζί, δηλώνει με τη σειρά του πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να οδηγηθούν σε δημοψήφισμα, αν δεν γίνουν αποδεκτές η εκ περιτροπής Προεδρία και η συμμετοχή ενός τουλάχιστον τ/κ σε κάθε απόφαση που σημαίνει κατοχύρωση αρνησικυρίας.

 

Την ίδια ώρα η Άγκυρα, προθέτοντας νέα θέματα στο «καλάθι», διεκδικεί σε περίπτωση λύσης, να κατοχυρωθούν στο νησί για τους Τούρκους υπηκόους, οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες (εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας κλπ) που ισχύουν στο εσωτερικό της Ε.Ε διεκδικώντας την «ειρηνική εισβολή» σε ολόκληρη της κυπριακή Επικράτεια και ένα ιδιότυπο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση θα γίνει, αν και ο κ. Αναστασιάδης που έχει ενοχληθεί σφόδρα από τη στάση Ακιντζί, στον οποίον καταλογίζει «εγωιστικές εμμονές», ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να καθίσει στο τραπέζι.

 

Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν έχει πολλές επιλογές   

 

Στο μεταξύ σε χθεσινή του συνέντευξη στον Σκάϊ ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς υπερασπίστηκε τις θέσεις του στο επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και υπογράμμισε εμφατικά: «η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι είναι το πιο αδύναμό της σημείο για την Κύπρο. Και είναι ένα σημείο που ή θα κάνει έναν ουσιαστικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις, ή θα λυθεί ως το σημείο που θα σπάσει η διαπραγμάτευση».

 

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως επειδή η Τουρκία δεν έχει καταλήξει, τουλάχιστον μέχρι να γίνει το δημοψήφισμά της, πώς θα διαχειριστεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, προσθέτει νέα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα.

 

«Έβαλαν ξαφνικά ένα καινούργιο θέμα που δεν το είχανε θέσει ποτέ στο παρελθόν, τις τέσσερις ελευθερίες. Γιατί το βάλανε; Με την ελπίδα ότι είτε ο Αναστασιάδης θα αναγκαστεί να μην το δεχτεί, και κατά συνέπεια να σπάσει η διαπραγμάτευση σ’ αυτό το σημείο και όχι στο θέμα των εγγυήσεων που είναι αδύναμες οι θέσεις της Άγκυρας, είτε να γίνει αποδεκτό και να μας βάλει, Κύπρο και Ελλάδα, να τσακωνόμαστε με την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.