ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: Κρατάμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας

18:59 - 01 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Γιούνκερ: Κρατάμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας
Σε προάσπιση της ενότητας των 27 χωρών οι οποίες θα αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την «Λευκή Βίβλο» για το μέλλον της Ε.Ε. Αυτή περιλαμβάνει πέντε βασικά σενάρια, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

"Πριν από 60 χρόνια, οι πατέρες της Ευρώπης επέλεξαν να ενώσουν την ήπειρο με τη δύναμη του νόμου αντί για τις ένοπλες δυνάμεις. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτά που έχουμε καταφέρει από τότε. Η πιο ζοφερή μας ημέρα το 2017 θα εξακολουθήσει να είναι πολύ πιο λαμπρή από οποιαδήποτε ημέρα πέρασαν οι πρόγονοί μας στο πεδίο μάχης", τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν για να προσθέσει:

 

"Καθώς εορτάζουμε την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, είναι καιρός για την ενωμένη Ευρώπη των 27 να διαμορφώσει ένα όραμα για το μέλλον της. Είναι καιρός για ηγεσία, ενότητα και κοινή βούληση. Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής παρουσιάζει μια σειρά από διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσε να επιλέξει να ακολουθήσει αυτή η ενωμένη ΕΕ των 27. Είναι η αρχή της διαδικασίας, όχι το τέλος, και ελπίζω ότι τώρα θα πραγματοποιηθεί ένας έντιμος και ευρύς διάλογος. Η μορφή θα ανταποκρίνεται στη λειτουργία. Κρατάμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας".

 

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα σημείωσε πως "δεν είναι αναγκαίο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βαδίζουν σε όλα τα ζητήματα με τον ίδιο ρυθμό προς τα εμπρός», σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».

 

«Όσοι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά με πιο γρήγορο ρυθμό μεταξύ των 27, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι μία άποψη για το μέλλον της Ε.Ε. θα ήταν να κάνει η Ένωση περισσότερα, αλλά σε λιγότερους τομείς, χωρίς δηλαδή να περισπάται σε δραστηριότητες δευτερεύουσας - για την ευρωπαϊκή ενοποίηση - σημασίας.

 

«Η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι απλώς μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, δεν αφορά μόνο χρήματα και εμπορεύματα», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι, αν και το τελευταίο διάστημα είναι «της μόδας» τα εκτελεστικά διατάγματα, ο ίδιος δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι, αλλά οι κανόνες επιβάλλουν να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον της ενοποίησης. Γι' αυτό τόνισε ότι δεν θα εκφράσει αμιγώς προσωπικές απόψεις για το μέλλον της Ε.Ε.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, εκφράζοντας τη θέση ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να εκλεγεί απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι από τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.