ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nέο κύμα ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη

11:55 - 05 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το μαζικό sell off της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με παράγοντες - «αγκάθια» για την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, όπως η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και η ισχυρή ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα και στην αγορά της Κίνας, μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Wen Jiabao ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λήψη περαιτέρω μέτρων με στόχο τον περιορισμό της επένδυσης και του δανεισμού.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,81 % στις 6,005.70 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 σημειώνει πτώση 2,15 % στις 5,307.96 μονάδες. Μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 2,23 % καταγράφει ο Dax στη Φρανκφούρτη στις 6,455.85 μονάδες.

Η CMC Markets εκτιμά ότι ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη και κατά 100 μονάδες στις 6016.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι μετοχές της RioTinto και Total, μετά την πτώση των τιμών των μετάλλων και του πετρελαίου, ενώ υποχώρηση σημειώνει και η HSBC, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2006, η οποία παρουσίασε μικρή αύξηση 4,7% στα κέρδη, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Απώλειες της τάξης του 1,3% καταγράφει και η μετοχή της E.ON στα 95,14 ευρώ, καθώς και η μετοχή της Carrefour στα 50,91 ευρώ ( - 2,1%), με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τη σύσταση της τιμής –στόχου σε neutral από outperform.

«Είναι εμφανές ότι συνεχίζουμε να διανύουμε μια φάση διόρθωσης», αναφέρει ο Martin Slaney, επικεφαλής της GFT Global Markets στο Λονδίνο.

«Θα απέχω από την αγορά» ,αναφέρει ο AlejandroVelasco, αναλυτής της Banca Privada D'Andorra και προσθέτει ότι «με την πρώτη ευκαιρία, θα προχωρήσω σε ρευστοποιήσεις».

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Europe's Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 5,6% από τότε που ξεκίνησε η …αντίστροφη μέτρηση, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε την χειρότερη επίδοση από το 2003.

Σημειώνεται ότι το γεν αναρριχήθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ένα ισχυρότερο γιαπωνέζικο νόμισμα πλήττει το carrytrade, το οποίο είχε επιτρέψει στους επενδυτές μέχρι τώρα να δανείζονται φθηνά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το παγκόσμιο κύμα «sell off» έχει οδηγήσει σε μείωση της κεφαλαιοποίησης των διεθνών αγορών κατά 2.3 τρισ. δολάρια.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.