ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξασθένησαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες το Φεβρουάριο

13:21 - 05 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Επιβραδυντικούς ρυθμούς παρουσίασε τον Φεβρουάριο η ανάπτυξη των οικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, επηρεαζόμενη από την αύξηση της φορολογίας στη Γερμανία, η οποία περιόρισε την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο δείκτης της Royal Bank που μετρά την ανάπτυξη των υπηρεσιών κινήθηκε πτωτικά στο 57,5 από 57,9 που ήταν τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από τις 50 μονάδες είναι ανάπτυξη και κάτω από τις 50 μονάδες συρρίκνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο 57,6.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να μετριασθεί τον τρέχοντα χρόνο σε σύγκριση με τις ισχυρές επιδόσεις του 2006, καθώς οι υψηλότεροι φόροι που επιβλήθηκαν στα νοικοκυριά στη Γερμανία περιόρισαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ εξασθένησε παράλληλα το παγκόσμιο αίτημα για ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την τρέχουσα εβδομάδα – για έβδομη συνεχόμενη φορά από τα τέλη του 2005 - την αύξηση των επιτοκίων, καθώς κρίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας ενισχύουν τις πιθανότητες για αύξηση του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι στο β΄ εξάμηνο του 2007 ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί.

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες στις βιομηχανικές υπηρεσίες, αυτές βελτιώθηκαν αισθητά το Φεβρουάριο στο 68 από 67,8 τον προηγούμενο μήνα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.